Hoge dosis vitamine A beschermt tegen gehoorverlies
Onderzoek wijst uit dat er een verband bestaat tussen de dosis vitamine A die iemand dagelijks tot zich neemt en de kans die iemand loopt op gehoorverlies. Vitamine A krijgen de meeste mensen vooral binnen via hun dagelijkse voeding.
Het verband tussen de dosis vitamine A en de kans op gehoorverlies blijkt uit een onderzoek van Japanse wetenschappers. In het onderzoek is gekeken naar de aanwezigheid van vitamine A in het voedingdspatroon van de proefpersoon en de mate van zijn gehoorverlies. Aan het onderzoek namen 762 Japanners van boven de 65 jaar deel. Het onderzoek was gekoppeld aan leeftijd, omdat gehoorverlies vaker voorkomt bij ouderen.
Uit de onderzoeksstatistieken blijkt dat proefpersonen met een hoge dosis vitamine A in hun voedingspatroon, een lichter gehoorverlies hadden. Dit positieve effect neemt toe naarmate de dosis vitamine A toeneemt.
De onderzoekers hebben ook gekeken hoe de proefpersonen hun dosis vitamine A tot zich namen. Slechts vijf procent van de proefpersonen maakte gebruik van voedingssupplementen. De overige deelnemers kregen hun dosis vanuit hun dagelijkse voeding.
Belangrijke bronnen voor vitamine A zijn lever, vis, (half)volle melk en melkproducten en boter. Groenten en fruit bevatten bèta-caroteen, een voorloper van vitamine A. Daarnaast wordt er in Nederland vitamine A toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.
De conclusie lijkt dus dat de dosis vitamine A die we vanuit onze dagelijkse voeding binnen krijgen, het risico op gehoorverlies verminderd. De onderzoekers wijzen er wel op dat de resultaten van het onderzoek echter niet zomaar kunnen worden vertaald naar de totale populatie.
Gebaseerd op een artikel van www.hear-it.org.
Reacties