Gebarentolk aanwezig op Theaterfestival De Parade
De Parade is een rondreizend theaterfestival met zo’n 80 theater-, dans-, mime- en muziekvoorstellingen voor jong en oud. Onder het motto ‘Pluk de tolk’ is er vanaf dit jaar in iedere stad op zaterdag een gebarentolk aanwezig.
Het programma van de Parade 2018 is te vinden op de website. De tournee start op vrijdag 29 juni 2018 in Rotterdam en trekt daarna langs Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Naast de vele voorstellingen is er ook iedere avond gratis live muziek. De voorverkoop van terreinkaarten en enkele voorstellingen start op vrijdag 1 juni.
Pluk de tolk
Nieuw dit jaar is ‘Pluk de tolk’. In elke stad hebben doven en slechthorenden op vier zaterdagen de mogelijkheid om naar een voorstelling van hun keuze te gaan, die dan door een gebarentolk zal worden vertaald.
De ‘pluk de tolk’-zaterdagen zijn:
7 juli in Rotterdam
21 juli in Den Haag
4 augustus in Utrecht
25 augustus in Amsterdam
Er staat één vaste tolk bij het Infopunt. Daarnaast zijn er gebarentolken beschikbaar op een aantal plekken op het terrein, waar je ze kunt ‘plukken’. De medewerkers van de bar en kassa van De Parade krijgen vooraf een korte cursus met basisgebaren, zodat er makkelijker gecommuniceerd kan worden.
Updates over ‘Pluk de tolk’ zijn te volgen via de speciale Facebookpagina ‘De Getolkte Parade’.
Uitgebreide KinderParade
Er spelen dit jaar meer dan 20 voorstellingen op de KinderParade. De Nederlandse Taalshow staat weer op de planken met een show vol spannende taalspelletjes rondom het thema vrienden. De poppen van Duda Paiva Company spelen in een cross-over van dans en poppenspel een voorstelling vol slapstick, waarin niets is wat het lijkt. Orkaan marcheert samen met het Ebonit Saxofoonkwartet in een meeslepende muzikale optocht met veel humor. Lonneke van Leth Producties presenteert een humoristische danstheater voorstelling rondom het moderne sprookje Assepoes.
Dit jaar is ook het Parademuseum leuk voor kinderen. Eye Filmmuseum brengt met acht grote schermen de film weer terug naar de tijd waar het begon, reizend door het land. De films zijn een kleurrijk wonder en verrassend gevarieerd: van circusverhalen tot sprookjes. Kijk hier voor het volledige KinderParadeprogramma.
Programma met gemixte genres
Gemixte disciplines zorgen deze zomer voor een verrassend en gevarieerd programma. Zo brengt Sander van de Pavert met zijn voorstelling Lucky Foundation Televisiegala televisie naar het theater. Fotograaf Jan Dirk van der Burg (Volkskrant Magazine) en danseres Flavia Faas mixen in hun ontregelende muzikale fotospektakel fotografie en dans. In AMORRA smelt Studio AMORRA spel, visuals en sounddesign samen tot een audiovisuele trip van buitenaards formaat. Big Night Producties gebruikt het Parade-terrein en de bezoekers als decor in de voorstelling De mooiste jaren van ons leven.
Sociëteit SEXYLAND, de bekende conceptuele club op NSDM-werf in Amsterdam Noord, programmeert voor het eerst ook op de Parade. Ieder uur huist er een andere eigenaar in het door SEXYLAND bestuurde Café IK in Rotterdam. De eigenaar van dat moment bepaalt wat voor club het is: jong, oud, hoog, laag, punk, opera, grappig of juist niet. Radio- en podcastmaker Chris Baijema interviewt dit jaar mensen met een opmerkelijk, onvoorstelbaar of intiem Parade-verhaal en maakt daarvan podcasts in combinatie met video. Deze zijn te beluisteren en te bekijken op de Parade.
Data en tijden
De Parade opent – met uitzondering van Rotterdam – iedere dag om 14 uur. Het eerste uur is de toegang gratis, vanaf 15 uur betaalt iedereen vanaf 18 jaar € 7,50. Tot 18 jaar is de entree gratis. Op de eerste vrijdag van iedere stad opent de Parade om 18 uur, dan is het eerste uur niet gratis.
- Rotterdam, Museumpark: vrijdag 29 juni t/m zondag 8 juli
- Den Haag, Westbroekpark: vrijdag 13 t/m zondag 22 juli
- Utrecht, Moreelsepark: vrijdag 27 juli t/m zondag 12 augustus
- Amsterdam, Martin Luther Kingpark: vrijdag 17 augustus t/m zondag 2 september
Kijk voor meer informatie op de website van de Parade.
Reacties