De nieuwste boeken over doof zijn en slecht horen
Regelmatig verschijnen er boeken over horen, niet horen en alles tussenin. Kinderboeken over gebarentaal, de nieuwste informatie over tinnitus of een verhaal over hoe het was om doof te zijn in 1884. Heb jij ze allemaal al gelezen? Klik op de afbeelding of op de link onderaan om het boek te bestellen.
Slechthorendheid kun je niet zien – Chantal Poel
‘Ik ging slapen als horende en werd wakker als dove.’ In 2009 werd Chantal Poel plotsdoof wakker. Pas in 2021 kreeg ze een speciale cochleair implantaat, dat ook haar evenwichtsorgaan ondersteunt. Ze was op dat moment een van de eerste mensen in België die dit type implantaat kreeg. Ze schreef – na jaren van onderzoeken – een boek over haar ervaringen. Niet met de bedoeling om er veel geld mee te verdienen, wel om slechthorendheid aandacht te geven. Iets dat volgens haar nodig is. ‘Slechthorendheid kan je immers niet zien.’ Dankzij het schrijven van dit boek leert Chantal haar doofheid en alle andere ongemakken die erbij komen kijken, een plekje te geven.
Bestel hier het boek Slechthorendheid kun je niet zien.
Hilletje – Annemarie Spoor- van der Eerden
Aan het einde van de negentiende eeuw beschouwde een zeer conservatieve dominee in het dorpje Ransdorp gehandicapten als kinderen van de duivel en zaaide angst en wantrouwen onder de vrome bewoners. Hilletje, een doofstom meisje, werd hierdoor verstoten en bespot. Van haar opa leerde zij gebarentaal. Haar enige houvast was haar familie en die liet haar uiteindelijk, noodgedwongen, vertrekken naar het Instituut voor Doofstommen in Groningen. Op het instituut leerde ze spreken, lezen en schrijven volgens de methoden uit die tijd. Ze maakte vriendinnen en legde andere fijne contacten. Ondanks dat Hilletje gelukkig en in haar element was, bleven verdriet en tegenslag haar achtervolgen en brak haar hart telkens een beetje meer. In het heden worden stoffelijke resten gevonden op het terrein van het voormalig Instituut voor Doofstommen. Het lijkt te gaan om een misdrijf dat werd gepleegd in de tijd van Hilletjes verblijf aan het instituut. Jenny, een eigenwijze jonge vrouw, wil weten wat er gebeurd is en gaat op onderzoek uit om de identiteit te achterhalen van deze persoon.
Bestel hier het boek Hilletje.
Wil je meer weten over dit bijzondere boek? Lees het interview met Annemarie Spoor op Doof.
Neeltje & Frederik – Annemarie Spoor- van der Eerden
Aan het begin van de twintigste eeuw gaan Neeltje en Frederik Peen naar de Vereniging voor Doofstommenonderwijs te Amsterdam, de school die door professor Burger is opgericht. Hij werd daarbij trouw bijgestaan door de heer Sluizer. Gebarentaal was ten strengste verboden binnen het onderwijs. Het leren spreken had prioriteit, maar ook andere vakken werden niet vergeten. De kinderen vonden op school geborgenheid en veiligheid. Naast hun vriendschappen, de nodige streken met een vleugje humor, en een overvloed aan sportieve ambities, hadden broer en zus steun aan elkaar. Samen vonden ze in stilte hun weg door het bezette Amsterdam. In het heden komt Jenny bij toeval in contact met een beschadigd, doof meisje dat niets los wil laten over haar eigen leven, behalve dat ze op zoek is naar haar tante Julie. Jenny ontfermt zich over het eenzame meisje en besluit haar te helpen. Ze gaat op onderzoek uit om erachter te komen wat er met de spoorloos verdwenen tante is gebeurd. De geheimzinnige helper uit het eerste deel laat ook weer van zich horen.
Bestel het boek Neeltje & Frederik.
Avontuur in Maastricht – Saskia Boer
Lotte en haar tweelingzus Marieke kamperen met hond Wolf en hun ouders in Maastricht. Het wordt vast de saaiste vakantie ooit, denkt Lotte. Maar welk geheim heeft de norse kunstenaar Jacob van Loenen? Wanneer Lotte en haar zus een oud huis binnengaan, blijkt dat niet zo verlaten als het er van buiten uitziet. Daar ontdekken de meiden een groot gevaar! De volwassenen geloven er niks van, dus moeten ze het zelf oplossen. Maar dat loopt niet zoals gedacht. Wat moet Lotte nu doen? Met haar CI’s, een speciaal soort hoortoestel, hoort ze wel, maar niet zo goed als andere kinderen. En wanneer de batterijtjes ervan op zijn, hoort ze niets meer. Gelukkig is er Wolf, de slimme speurhond en krijgt ze hulp van Amira. En is Mark de rotjongen waar ze hem voor hield of kan hij ook helpen? Lukt het Lotte om alles tot een goed einde te brengen?
Bestel het boek Avontuur in Maastricht.
Mam hoort weer! – Saskia Boer
Hoe voelt het als je moeder slechthorend is? Hoe lastig is de communicatie als je niet goed hoort? Iris begrijpt niet waarom haar moeder Lia zeurt als ze iets niet verstaat. Ze heeft toch hoortoestellen? Nou dan! Lia vindt haar handicap wel meevallen, als iedereen maar duidelijk genoeg spreekt. Iris en Lia schrijven allebei in hun dagboeken over dezelfde gebeurtenissen. Kan Iris begrijpen hoe het voor haar moeder is om deze beperking te hebben? Gaat Lia echt beter horen als een ze een cochleair implantaat (CI) krijgt? En wat vindt Iris’ vriendje Steven ervan? Met achtergrondinformatie, uitleg en tips.
Lees op Doof.nl het interview met kinderboekenschrijfster Saskia Boer: ‘Ik wil tegen alle kinderen zeggen dat ze alles kunnen bereiken.’
Bestel het boek Mam hoort weer!
Wil je meer lezen?
Bekijk dan een van deze bijzonder boeken over het gehoor.
- Dovenrepubliek van dove dichter Ilya Kaminsky
- Kwallen hebben geen oren van Adèle Rosenfeld
- 5 kinderboeken in gebaren of zonder tekst
- Hier zijn wij!’ – hét boek over de Nederlandse dovengemeenschap
- Albert Sutherland Royaards, dove wereldfietser uit de 19e eeuw
- De evenwichtskunstenaar
- Nijntje gaat logeren, met gebaren
Reacties
Het is nieuw voor me dat CI’s het evenwicht ondersteunen. Of wordt het evenwicht ondersteund doordat je meer horen kan en dus beter onbewust kan echopeilen? In dat geval ondersteunt elk gehoorbevorderend apparaat het evenwicht.