Boekenwurmen opgelet: boekentips voor de vakantie
De één gaat graag op stap in de vakantie. Dat kan, er is genoeg te kiezen! De ander blijft liever thuis, of wisselt een thuisblijfdag af met een uitstapje. Voor wie graag met een boek op de bank, in de hangmat of op het strand ligt, hebben we een lijstje met tips samengesteld. Alle boeken hebben iets met doofheid of slechthorendheid te maken. Heb je zelf een boekentip? Deel hem onder het artikel.
Hilletje (Annemarie Spoor-van der Eerden)
In juli 2021 verscheen dit boek over de dove Hilletje. Zij woonde in de negentiende eeuw in een heel conservatief dorpje. Ze werd buitengesloten en uitgelachen, want gehandicapten zouden kinderen van de duivel zijn. Ze voelde zich meer op haar gemak op de dovenschool in Groningen. Maar echt gelukkig werd ze nooit. Het boek is gebaseerd op historisch bronnenonderzoek. Het is het eerste deel van een trilogie, dus er volgt nog meer.
Het hart is een eenzame jager (Carson McCullers)
Dit boek verscheen al in 1940, maar het is een tijdloze klassieker. Het speelt zich af in een stadje in het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren 30 van de vorige eeuw. John Singer is doof en kan niet praten. Toch vertellen bewoners uit het stadje hem graag van alles over hun leven. Een arme muzikant, een eenzame dokter, een alcoholist… allemaal storten ze hun hart uit bij John, die zelf ook de nodige problemen heeft.
Kolja (Arthur Japin)
In deze roman speelt de historische figuur Nikolai Konradi (Kolja) een hoofdrol. Deze dove jongen werd op zijn achtste door de broers Tsjaikovski onder hun hoede genomen. Ze leerden hem liplezen, spreken en zelfs muziek ervaren. Zeventien jaar lang reizen ze samen door Europa. Als een van de broers overlijdt, wordt alles anders. Doof.nl interviewde Arthur Japin over het boek.
Niet horen, niet zien, niet zwijgen (Joyce de Ruiter)
Joyce werd geboren met het Ushersyndroom, een zeldzame aandoening die ervoor zorgt dat mensen langzaam hun zicht en gehoor verliezen. In haar geval betekent het dat ze rond haar veertigste doof en blind zal zijn. Daarom wil ze nu nog alles zien, doen, leren en meemaken voordat haar wereld definitief donker en stil wordt. In het boek deelt Joyce haar levensverhaal. Lees meer over het boek
Branieschopper in een stille wereld (Peter van Veen)
Johan Wesemann is een bekend persoon in de Nederlandse dovengemeenschap. De strijd tegen horenden, de macht van de doveninstituten en de politieke onwil maakten hem tot een rebel. Zijn sterke persoonlijkheid, zijn strategisch inzicht, charme en gedrevenheid hielden hem overeind. Dit boek laat zien hoe Johan Wesemann gevormd is door de dovengemeenschap en hoe hij de dovengemeenschap mede heeft gevormd. Lees meer over het boek
De vreemdelinge (Claudia Durastanti)
Claudia Durastanti groeide met haar horende broer op in een arm Italiaans gezin van dove ouders. Ze beschrijft hoe moeilijk het voor haar ouders was om in een horende wereld te leven. Haar moeder deed het liefst alsof ze kon horen, terwijl haar vader vond dat iedereen zich aan hem moest aanpassen. Hun houding had veel invloed op het opgroeien van Claudia en haar broer. Lees een interview met Claudia Durastanti
Spijkerschrift (Kader Abdolah)
Een ander verhaal over een dove ouder is van Kader Abdolah. De vader van de hoofdpersoon Ismaiel had het niet gemakkelijk als doof persoon in Irak. Als hij overlijdt, krijgt Ismaiel een dagboek van zijn vader in handen. Het is geschreven in een zelfbedacht spijkerschrift en Ismaiel gaat proberen het te ontcijferen. Net als vroeger wil hij namelijk vertellen wat zijn vader wilde zeggen.
Stem van de stilte (Elisabeth Riphagen)
Elisabeth Riphagen heeft een roman geschreven over haar dove vader. In de aanloop naar zijn dood voerde ze bijzondere gesprekken aan de keukentafel. De verhalen gaan over zijn onstuimige leven en de kanker die daar een einde aan maakte, maar ook over de impact van zijn doofheid. Zo zegt hij onder andere: ‘Doof zijn betekent dat ik een grotere concentratie heb dan iemand met open oren’. We tipten dit boek al eerder
De hut van Haasje (Bernadette Vermeij en Gitte Spee)
Is jouw kind doof of slechthorend? Dan is De hut van Haasje een leuk boek voor kinderen van 4 tot 6 jaar. De schrijfster Bernadette Vermeij heeft als logopedist gewerkt met dove en slechthorende kinderen. Het boek gaat over een haasje dat, ondanks zijn lange oren, niet zo goed kan horen. Hij verstaat zijn vriendjes niet altijd, maar samen zorgen ze ervoor dat Haasje er helemaal bij hoort!
De Stomme van Kampen (Thea Beckman)
Dit boek is ook al eens getipt, voor kinderen vanaf 10 jaar. Het gaat over Hendrick Avercamp. Hendrik is de oudste zoon van een apothekersgezin en is doof. In de zestiende eeuw betekent dat dat je niet meetelt in de maatschappij. Want je kunt niets horen, je kunt niet praten, laat staan dat men je iets kan leren. Maar zijn moeder legt zich er niet bij neer en leert hem, met een zelf bedachte methode, schrijven en lezen.
Boeken van Manon Spierenburg
Wist je dat schrijfster Manon Spierenburg doof is? Je kent haar misschien van de kinderboekenseries De 4 van Westwijk en Out There. In haar boeken schrijft ze niet over het doof zijn, maar ze heeft er wel columns in De Volkskrant over geschreven.
App leest voor in NGT
Ook leuk voor kinderen is de StorySign-app! In de app staan kinderboeken die in Nederlandse Gebarentaal worden voorgelezen. Je vindt er verschillende boeken van Dribbel, en de boeken Dappere Max en Er zit een draak in je boek.
Heb jij een tip?
Mis je nog een boek in deze lijst? Heb je een nieuw boek ontdekt waar doofheid of slechthorendheid een rol in speelt? Deel het hieronder!
Reacties
‘De dove kluizenaar’ (René Coenradie) ISBN: 978-90-824742-3-7
‘Klopt,’ zei Josje, ‘dat ben ik ook, een dove kluizenaar. Doof geworden in de nacht terwijl ik sliep, en een dove kluizenaar is voor de buitenwereld nog erger dan enkel een kluizenaar. Maar de buitenwereld was mijn wereld al niet meer. Mijn wereld is hier in dit huis, met mijn boeken en mijn kluis met geld.
Alhoewel zo veel geld in mijn situatie ook verschrikkelijk is. Ik heb gedacht aan de vuilniszak en de container, maar uiteindelijk werd het het casino.’
Een roman over het eigenzinnige leven van Josje, de liefde, het leven en de dood.
Over de moeder van Josje, die de moeder van Josje niet was. Over Martijn, die een last met zich meedroeg, en over Juan, de vader van Carlos. Tot slot over Carlos zelf, die ‘De dove kluizenaar’ schreef voor Josjes.
Terug naar de zon Zomerbundel 3 romans 978-94-6443-591-7
Hoe is het met Annie? Roman ISBN 9789464430219
‘Wij horen met onze ogen?’ Non-fictie ISBN 9789463455572