Verbeterde sportprestaties door beat in oren?
De meeste sporters hebben ter ontspanning muziek in hun oren tijdens een run of workout. Helpt de muziek ook de prestaties verbeteren? Loopt een hardloper er sneller van of krijgt hij of zij er meer energie van? Musicoloog Jeska Buhmann vroeg zich af wat het effect van muziek tijdens het sporten heeft en deed onderzoek.
Iedere hardloper herkent dat wel: dopjes in je oren met je favoriete muziek en rennen maar! Met je favoriete beat lijkt het wel alsof je harder gaat lopen en grotere passen neemt. Maar is dat ook echt zo? Jeska Buhmann is op de universiteit van Gent gepromoveerd op hoe je muziek maximaal kunt inzetten tijdens het sporten. Zij concludeert dat het klopt dat muziek tijdens het sporten helpt. Buhmann is zelf gitarist in een alternatieve rockband en vroeg zich tijdens haar studie af wat het effect is van muziek tijdens het sporten. Uit haar onderzoek blijkt dat het aantal beats per minuut (bpm) het beste werkt bij het aantal stappen dat iemand zet. Een wandelaar wandelt prettiger met langzamere beats (80-130 bpm), dan een hardloper (ca. 160 bpm). Bovendien blijkt dat de hardloper zijn tempo geneigd is aan te passen aan het aantal beats van de muziek.
Rechttoe rechtaan-ritme
Naast het aantal stappen kan ook de grootte van de stappen worden beïnvloed door muziek. Buhmann zegt hierover: ‘Voor de stapgrootte is juist de nadruk van de beat ten opzichte van je stappen cruciaal. Eigenlijk wil je dat dezelfde terugkerende accenten in de maat – een ‘boem’ of een ‘tjak’ – tijdens het neerzetten van hetzélfde been komen. Als een accent om de drie of zes tellen terugkomt, valt het steeds met een ander been samen. Werkt demotiverend, zien wij in het onderzoek: de stappen verkleinen. Komen terugkerende toonaccenten daarentegen elke twee of vier tellen, dan vallen ze steeds samen met het raken van de grond door dezelfde voet. De stappen vergroten en je gaat dus sneller vooruit. Popmuziek is daarom vaak geschikt, als het maar een beetje rechttoe rechtaan-ritme is.’
Parkinson
Niet alleen hardlopers of andere sporters hebben baat bij een muziekje, ook voor mensen met de ziekte van Parkinson lijkt een ritmische input baat te hebben. Zo is bewezen dat het auditieve gedeelte van ons brein dicht bij het motorische gedeelte ligt. Mensen met Parkinson kunnen meer vloeiende bewegingen maken wanneer zij een metronoom gebruiken die het ritme aangeeft. Hierdoor bevriest als het ware de beweging niet en kunnen zij op het ritme van de metroon een vloeiender handeling verrichten.
Gebaseerd op: Trouw
Reacties