Nieuwe technologieën voor mensen met auditieve beperking
Vanwege de Global Accessibility Awareness Day (Dag van de Toegankelijkheid) op 17 mei, besteedden veel organisaties afgelopen maand aandacht aan het toegankelijk maken van technologie voor mensen met een beperking. In dit artikel lichten we drie nieuwe ontwikkelingen voor je uit: een babyfoon voor dove ouders, een armband die gebarentaal omzet naar tekst en een handschoen die gebaren omzet naar spraak.
ChatterBaby
Wetenschappers van de University of California in Los Angeles ontwikkelden de app ChatterBaby (vertaald: BabbelBaby), speciaal voor ouders met een auditieve beperking. Net als bij een babyfoon registreert de app wanneer de baby huilt en interpreteert vervolgens wat de reden is. Dit gebeurt met balkjes die de waarschijnlijkheid aangeven of het gehuil te maken heeft met honger, pijn of kou/warmte.
De software neemt vijf seconden aan babygeluiden op en analyseert die op verschillende onderdelen, zoals de frequenties die het meest voorkomen en de periodes tussen sterke geluiden en stiltes. “Als je bijvoorbeeld gehuil hoort met lange periodes van stilte erin, dan is de kans groot dat je baby gewoon hangerig is,” zegt projectleider Ariana Anderson van UCLA in een persbericht. “Maar wanneer een baby echt pijn heeft, is het gehuil meestal luider en zit er weinig stilte tussen de geluidsuitbarstingen.”
Bij het maken van de app zijn zo’n tweeduizend audio-opnames van babyhuilbuien gebruikt. Ook werd een speciaal algoritme geschreven om deze geluiden te analyseren. Na de analyse laat de app op het scherm van smartphone of tablet zien wat waarschijnlijk de reden van het ongemak is bij de baby. Tijdens de eerste tests slaagde de software er al in om pijn (door bijv. vaccinatie) in 90 % van de gevallen te herkennen.
Handgebarenvertaling via ring en armband
Onderzoekers van Georgia Tech hebben een systeem ontwikkeld om vingergebaren om te zetten in 22 verschillende gesproken commandos. Het systeem gebruikt daarvoor akoestische signalen in de vorm van onhoorbare piepjes. Met behulp van een ring en een armband kunnen verschillende vingergebaren worden waargenomen. De akoestische signalen van de ring verplaatsen zich via het lichaam naar de armband en worden daar door ontvangers opgepikt. De specifieke patronen van de geluidsgolven wijzigen door het wijzigen van de stand van de hand en vingers.
Met slechts kleine vingerbewegingen kan het apparaatje de stand van twaalf vingerkootjes herkennen. Als de gebruiker de duim naar een deel van een vinger brengt, dan herkent het systeem waar de vinger geplaatst is, bijvoorbeeld op het bovenste kootje van de wijsvinger of op het middelste kootje. Ook herkent het systeem enkele gebaren, zoals de getallen één tot en met tien. Iemand die gebarentaal beheerst, kan met het systeem dus tekst invoeren door de gebaren te maken. Iemand die geen gebarentaal beheerst, kan toch begrijpen wat een gebarende persoon zegt door bijvoorbeeld op een app mee te lezen.
Gebarentaalhandschoen
Als onderdeel van de Lemelson MIT Student Prize Competition in de VS, ontwikkelden studenten een handschoen die gebarentaal omzet naar tekst en spraak. Sensoren in de handschoenen nemen de bewegingen van de handen en vingers waar, waarna deze gegevens met behulp van Bluetooth worden verzonden naar een computer. Het computersysteem herkent de gebaren en zet deze vervolgens om naar tekst en spraak.
Bronnen: De Ingenieur en Computable
Reacties