Student ontwerpt microfoonsysteem voor mensen met Ushersyndroom
Job van Dongen, masterstudent Integrated Product Design aan de TUDelft, heeft een microfoonsysteem ontwikkeld dat mensen met Ushersyndroom helpt om weer deel te nemen aan sociale activiteiten. Het systeem heet Micall en maakt het mogelijk om te functioneren in rumoerige en slecht verlichte situaties.
Ushersyndroom is een zeldzame erfelijke aandoening waarbij kinderen doof of slechthorend geboren worden en progressief verlies van zicht ervaren. Soms zijn er ook evenwichtsproblemen. Uiteindelijk worden mensen met Ushersyndroom doof én blind.
Sociale betrokkenheid
Voor mensen met Ushersyndroom is sociale betrokkenheid daarom vaak een enorme uitdaging. In rumoerige (en vaak slecht verlichte) situaties, zoals in een café/restaurant of tijdens een verjaardagsfeest, zijn gesprekken slecht te volgen. Hiervoor wilde Job een oplossing bedenken. In een periode van zeven maanden, waarin hij mensen met Ushersyndroom en hun familie/vrienden betrok bij het ontwerpproces, ontwikkelde de masterstudent het microfoonsysteem Micall. Het systeem maakt het voor mensen met Ushersyndroom makkelijker om zich te concentreren op een groepsgesprek in situaties met veel omgevingsgeluid en slechte verlichting.
Micall
Micall bevat kleine draadloze microfoons die je kunt uitdelen aan vrienden en familie. De microfoons pikken de spraak van elke persoon afzonderlijk op en filteren de kakofonie van omgevingsgeluiden naar de achtergrond. De spraak van de verschillende personen wordt vervolgens draadloos verzonden naar de hoortoestellen of cochleaire implantaten in het oor van de persoon met Ushersyndroom. Ook kan het volume voor iedere gesprekspartner apart worden aangepast via een app.
Doorontwikkeling
Het unieke aan Micall is dat het een niet-stigmatiserend en betaalbaar product is, waarin bestaande technieken tot een nieuwe, gebruikersvriendelijke oplossing zijn samengevoegd. Stichting Ushersyndroom gaat nu samen met Job onderzoeken hoe het prototype doorontwikkeld en op de markt gebracht kan worden.
Bron: Stichting Ushersyndroom
Reacties
Mooie ontwikkeling. Ook voor “normale” slechthorenden kan dit van toegevoegde waarde zijn.
Dus eindelijk een uitbreiding van het solosysteem voor individuelen buiten de slechthorendenscholen. Waarom moest dat zo lang duren?