Help Diederick de CI-hoofdband voor MRI-scans te ontwikkelen!
Diederick Hijink (23 jaar) heeft een hoofdband bedacht, die mensen met een cochleair implantaat (CI) kunnen dragen tijdens een MRI-scan. Wil jij Diederick helpen zijn uitvinding beschikbaar te maken voor alle CI-dragers? Geef dan geld!
In deze video vertelt Diederick dat hij opeens erge pijn in zijn gezicht, schouder en been kreeg. De artsen wisten niet waardoor het kwam, dus ze adviseerden hem een MRI-scan te laten maken. Maar Diederick heeft een CI. Daar zit metaal in, dus dat is niet veilig bij een MRI. Gelukkig bedachten Diederick en zijn opa een slimme oplossing. Bekijk de hele video met ondertiteling.
Wat is een MRI-scan?
Bij een MRI-scan worden foto’s gemaakt van het lichaam. Op een MRI-scan kun je bijvoorbeeld de hartspier, de hartkleppen of de slagaderen goed zien. Je ligt tijdens het onderzoek stil op een soort tafel die in een smalle tunnel geschoven wordt.
Een MRI werkt als een soort grote magneet. Daarom mag je geen metalen voorwerpen mee naar binnen nemen, zoals sleutels, een bril of piercings. Die metalen voorwerpen kunnen zich vastplakken aan de MRI of vast komen te zitten tussen jou en de MRI. Dat kan heel gevaarlijk zijn.
Waarom mag je met een CI geen MRI-scan?
Een CI wordt ook voor een deel gemaakt van metaal. Ook het deel dat in je hoofd zit, dus dat kun je niet afdoen. Diederick vertelt in de video dat in de MRI zijn CI losraakte van de schedel*. Op de website van het UMC Utrecht vertelt Diederick dat sommige ziekenhuizen wel een ‘oplossing’ bieden. Maar die oplossingen werken niet goed. Daardoor kunnen veel mensen met een CI veel pijn krijgen als ze een MRI-scan krijgen en moeten ze soms zelfs opnieuw geopereerd worden. Dan maar geen MRI? Dat kan ook niet. Want een MRI geeft veel informatie over een ziekte.
* Opmerking van de redactie: Er bestaan inmiddels ook implantaten die zo zijn gemaakt dat ze niet worden aangetrokken door de magneet in de MRI-scan. Hiervoor is een hoofdband dus niet nodig.
Op de actiepagina vertelt Diederick waarom de MRI’s zo belangrijk voor hem waren. ‘Hoewel de MRI erg pijnlijk was en mijn implantaat van mijn schedel losraakte, hebben de beelden wel mijn leven gered. Ik bleek een bijna-dwarslaesie te hebben in mijn nek. De artsen besloten vanwege de pijnlijke gebeurtenis geen MRI’s meer te maken. In plaats daarvan kreeg ik PET-scans en CT-scans. Maar op die scans kun je veel minder zien.’
Wat is de uitvinding van Diederick?
‘Na drie jaar lang behandelen zonder resultaat, wisten de artsen niet meer wat ze moesten doen,’ vertelt Diederick op de actiepagina. Er wordt opnieuw geprobeerd een MRI te maken. Dit proberen ze drie keer, maar het doet te veel pijn. ‘Ik besloot zelf een oplossing te zoeken voor het probleem. Het UMC Utrecht, mijn opa en ik hebben een speciale MRI-band ontwikkeld. Ik mocht ook mijn uitvinding testen. Twee weken later ging ik zonder pijn door de MRI! Met deze scan werd er een behandelplan gemaakt en ben ik, tegen alle verwachtingen in, weer compleet genezen.’
Reacties
Waarom ontbreekt de link naar de youtube-video of de naam ervan?
Hallo SC, als je de cookies accepteert, kun je de video direct in het bericht bekijken. Anders kan je klikken op een van de links naar de actiepagina, daar is de film ook te bekijken.