Onbehandeld gehoorverlies kost jaarlijks 7,4 miljard euro
Een nieuw wetenschappelijk rapport concludeert dat onbehandeld, beperkend gehoorverlies in Nederland jaarlijks 7,4 miljard euro kost. Dat komt neer op 11.500 euro per jaar per persoon met gehoorverlies. De bevindingen uit het rapport werden op 6 maart 2019 gepresenteerd in het Europees Parlement in Brussel, direct na de Internationale Dag van het Gehoor op 3 maart 2019.
Een lagere kwaliteit van leven als gevolg van beperkend gehoorverlies (meer dan 35dB) kost in Nederland jaarlijks 5,1 miljard euro. Verlies aan productiviteit als gevolg van een hogere werkloosheid onder mensen met beperkend gehoorverlies kost in Nederland jaarlijks 2,3 miljard euro. In totaal gaat het dus om 7,4 miljard euro. De extra zorgkosten die worden veroorzaakt door gehoorverlies zijn hierin nog niet meegerekend. In de EU kost onbehandeld, beperkend gehoorverlies jaarlijks 185 miljard euro.
Sociaal isolement
Het rapport documenteert dat het gebruik van hoortoestellen en andere gehoorondersteuning de gezondheid en de kwaliteit van leven bevordert. Verder staat erin dat mensen met onbehandeld, beperkend gehoorverlies een groter risico lopen op sociaal isolement, depressie, cognitieve achteruitgang en dementie. Mensen die hun gehoorverlies laten behandelen lopen geen hoger risico dan mensen zonder gehoorverlies.
Impact op samenleving
Het rapport ‘Hearing Loss – Numbers and Costs’ is een meta-analyse. Dit betekent dat honderden wetenschappelijke onderzoeken en papers over gehoorverlies van de afgelopen 20 jaar zijn geanalyseerd en vergeleken.
‘Het wetenschappelijke rapport toont duidelijk aan dat onbehandeld gehoorverlies een groot gezondheidsissue is,’ zegt Secretaris-Generaal Kim Ruberg van Hear-it AISBL, de organisatie die het rapport heeft gepubliceerd. Hear-it AISBL is een internationale, niet commerciële organisatie, die de menselijke en sociaaleconomische gevolgen van gehoorverlies verzamelt.
Check je gehoor!
Volgens Hear-it AISBL heeft onbehandeld gehoorverlies een enorme economische en sociale impact op onze samenleving. De organisatie geeft aan dat controle van het gehoor en behandeling van gehoorverlies zich uitbetaalt, zowel voor het individu als voor de samenleving.
Het is dus belangrijk om je gehoor te laten testen zodra je het gevoel hebt dat je minder bent gaan horen. Dit kan heel simpel met de ‘Check your hearing’-app van de Wereldgezondheidsorganisatie. Je kunt ook online je gehoor testen op verschillende websites van audiciens. Een echte hoortest bij een audicien in de winkel geeft het meest betrouwbare resultaat.
Bron: Hear-it AISBL
Reacties
Daar is-ie weer: onbehandeld gehoorverlies.
Ditmaal iets groter gebracht: onbehandeld beperkend gehoorverlies.
Komaan, èlk gehoorverlies is beperkend, ook behandeld gehoorverlies. Met die behandeling wordt geprobeerd die beperking kleiner te maken. Opheffen van die beperking is niet echt mogelijk, al zullen velen in eerste instantie het gevoel hebben weer helemaal te kunnen horen met goed aangemeten & goed ingestelde apparatuur.
Het bleek overigens heel handig te zijn, dat de schroevendraaiertjessets voor instrumenten gewoon bij de bouwmarkten te koop waren.