Gehoorschade voorkomen? Dit kun je doen!
Eind mei kwam in het nieuws dat de Belgische premier Charles Michel gehoorschade opliep door het aflossen van een startschot bij de 20 kilometer van Brussel. Dit had voorkomen kunnen worden, wanneer hij de juiste gehoorbescherming droeg. Wat kun je doen wanneer je gehoorschade hebt opgelopen en beter: hoe kun je gehoorschade voorkomen?
Er is sprake van gehoorschade door lawaai wanneer de haarcellen in het binnenoor knakken en ze het geluid niet meer kunnen transporteren. Als deze trilhaartjes eenmaal beschadigd zijn, zijn ze niet meer te repareren. Ze groeien niet meer aan. Gehoorschade is dus in de meeste gevallen niet te herstellen.
Hoe herken je gehoorschade?
Gehoorschade uit zich door het niet meer goed kunnen verstaan en horen van geluiden om je heen. Je zet de televisie een standje harder, je vraagt wat vaker om herhaling als iemand tegen je praat of je hebt last van een constante piep in je oren, tinnitus. Gehoorschade heeft enorme impact op je leven en kan leiden tot verminderde concentratie, moeheid, hoofdpijn, eenzaamheid, depressie of zelfs arbeidsuitval.
Veilige grens
Wil je voorkomen dat je schade oploopt aan je oor, zorg er dan altijd voor dat je gehoorbeschermers draagt in een lawaaierige omgeving of bij concerten. Zorg ervoor dat je je oren niet blootstelt aan geluid boven de 100 dB, te vergelijken met een kettingzaag. Stichting Hoormij stelt dat een veilige grens op geluidsniveau op 80 dB ligt gedurende acht uren per dag.
Tips
Gehoorschade voorkomen? Ja, dat kan! Deze tips kun je gemakkelijke toepassen en besparen je uiteindelijk een hoop ellende:
- Draag altijd gehoorbescherming als je naar een muziekconcert gaat of tijdens werk langdurig wordt blootgesteld aan lawaai
- Zet het volume van de muziek niet te hoog
- Neem afstand van de geluidsboxen of speakers
- Zorg ervoor dat je genoeg antioxidanten en goede vetten in je voeding meeneemt. Deze zorgen voor extra bescherming van de gehoorgang
Controle bij de audicien
Wil je je oren testen op lawaaislechthorendheid? Doe dan eens deze test van de Hoorstichting. Voor een professionele test en advies kun je het beste een afspraak maken met een audicien bij jou in de buurt. Zij nemen de meeste hoortests af en geven advies op het gebied van gehoorbescherming. Voor sommige hoortests moet je naar de KNO-arts of het audiologisch centrum. Deze zijn vaak uitgebreider en intensiever. De gegevens van de hoortest zijn nodig voor het eventueel aanmeten van een hoorhulpmiddel.
Gebaseerd op informatie van Stichting Hoormij
Reacties