Geen wettelijke grens geluidsniveau in horeca
Ondanks het advies van het RIVM om muziek in openbare gelegenheden niet harder dan 102 decibel te laten zijn, werkt het ministerie van VWS vooralsnog niet aan een wet voor een maximaal geluidsniveau in het uitgaansleven.
Het RIVM adviseert, na uitgebreid onderzoek, dat muziek in openbare gelegenheden niet harder dan 102 decibel moet zijn. Voor jongeren onder de zestien jaar zou die norm nog lager moeten liggen om gehoorschade zo veel mogelijk te voorkomen of beperken.
Maar daar geeft VWS dus geen gehoor aan. ‘We zetten voorlopig in op betere afspraken en uitbreiding van het huidige convenant met poppodia en concertzalen’, laat een woordvoerder weten.
Hoewel de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) en de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) in 2016 een convenant hebben gesloten met het ministerie over een plafondwaarde van 103 dB, zijn er nu geen wettelijke afspraken over het maximale volume.
Uit een onderzoek van het RIVM uit 2013 geeft ruim 93% van het uitgaanspubliek in de leeftijd van 18-30 jaar aan na het uitgaan last van het gehoor. En uit meerdere onderzoeken blijkt dat zo’n 20 tot 25 procent van alle jongeren last heeft van gehoorschade.
Het nieuwe RIVM-advies is vooral bedoeld als kennisbasis, zegt staatssecretaris Blokhuis (CU) in een verklaring. ‘Dat betekent voor onder andere cafés, discotheken, festivals, poppodia en sportscholen dat ze goed op de volumeknop moeten letten.’ Hij wil daarover de komende maanden betere afspraken maken met alle betrokken partijen. De details daarvan worden later bekendgemaakt.
Wie zijn gehoor wil beschermen, kan het beste oordoppen dragen tijdens het uitgaan. Afstand houden van de speakers kan de schade hooguit beperken, niet voorkomen.
Bron: NOS
Reacties