Dovensportverenigingen in Nederland: welke sport past er bij jou?
Bij wie staat ‘ie niet op de lijst van goede voornemens: (meer) sporten. Als je gehoorverlies hebt, kun je kiezen uit een horende of een dovensportvereniging. Beide hebben voordelen. Het belangrijkste is natuurlijk dat je plezier in sporten hebt!
Sommige mensen met gehoorverlies sporten in verenigingen voor dove en horende sporters. Anderen sluiten zich liever aan bij een dovensportvereniging. De voordelen zijn dat je in gebarentaal kan communiceren en dove sporters maken makkelijker contact met elkaar dan met horende teamgenoten. Daarnaast hebben dove mensen hun eigen sportverenigingen, omdat ze visuele communicatiemiddelen (bijvoorbeeld startvlaggen in plaats van pistoolschoten) gebruiken bij het uitvoeren van hun sport. Hieronder vind je een lijst van dovensportverenigingen in Nederland.
Welke sport past bij jou?
Volleybal, zwemmen of schaken? Kies hieronder een sport en je ziet waar je het kunt doen.
- Atletiek in heel Nederland
- Bowling in Utrecht, Zeeland, Arnhem of Brabant
- Schaken in Amsterdam
- Voetbal in Groningen, Zaandam, Rotterdam en Zeeland
- Volleybal in Arnhem of Dordrecht
- Zwemmen in omgeving Rotterdam bij Het Startblok of in Zeeland
- Schaken in Amsterdam
- Hardlopen in Zeeland of Dordrecht
- Basketbal in Arnhem
- Wandelen in Arnhem of Dordrecht
- Badminton in Dordrecht
- Golf in Dordrecht
Staat jouw sport of gemeente er niet bij? Op de website van Uniek Sporten kun je zoeken op een sport bij jou in de buurt. Scroll naar beneden voor de zoekfunctie en kies bij type beperking ‘auditief (doof/ slechthorend)’. 330 van de 342 gemeentes in Nederland zijn aangesloten!
Sporten voor dove kinderen
Dove en slechthorende kinderen doen vaak minder mee met sport en bewegen dan andere kinderen. Doordat zij niet (goed) kunnen horen of misschien hoorhulpmiddelen gebruiken, kunnen zij tegen hindernissen aanlopen die het wat lastiger maken om mee te doen met sport. In deze folder van Deelkracht lees je meer over welke hindernissen er kunnen zijn. Je vindt ook tips om met die hindernissen om te gaan, zodat je kind prettig kan sporten samen met anderen. Ook met horende kinderen.
Meer leren?
Wil je meer lezen over sport en bewegen voor mensen met een auditieve beperking? Lees deze factsheet van Kenniscentrum Sport & Bewegen.
Reacties