Onbeperkt Ondernemend: 5 vragen aan Dennis Hoogeveen
Engelien Kester en Dennis Hoogeveen hebben grootse plannen. Eerst een succesvolle koffietent genaamd Luhu in hun stad Groningen. Dan een mobiele koffiewagen voor op evenementen. En dan ondernemerscursussen voor dove en slechthorende mensen. Blijft er ook nog wat over om van te dromen? Doof.nl sprak met Dennis.
Onbeperkt Ondernemend gaat over dove en slechthorende ondernemers. Dennis is sinds 2011 ondernemend op het gebied van organisatiekunde, projectmanagement en tolken. Samen met Engelien is hij bezig met een crowdfunding voor Luhu, een café in Groningen waar je in gebarentaal kunt bestellen.
1. Waarom ben je ondernemer geworden?
Ik werkte als docent op een school. Maar vijf dagen per week hetzelfde doen, dat past niet bij mij. Ik wil variatie en mijn eigen tijd kunnen indelen. Als je in loondienst werkt, dan kun je niet even je uren verschuiven als er iets anders tussendoor komt. Het was natuurlijk spannend om mijn vaste baan op te zeggen, maar ik heb er nooit spijt van gehad. Ik ben nog even teruggekomen naar deze baan nadat ik al ondernemer was geworden. Toen zat ik weer twee dagen per week ‘vast’. Ik voelde toen heel goed dat ik liever ondernemer ben.
2. Waar loop je tegenaan als dove of slechthorende ondernemer?
Er zitten twee kanten aan. Aan de ene kant is het vermoeiend dat ik als doof persoon steeds moet uitleggen waar ik voor sta en wat ik wil bereiken. Als er meer dove ondernemers zouden zijn, dan zou het minder een ding zijn. Aan de andere kant zou onze onderneming dan ook minder bijzonder zijn.
3. Wat hoop je te bereiken?
We willen dat gebarentaal zichtbaarder wordt. We horen vaak van mensen dat ze gebarentaal willen leren, maar niet weten hoe dan. Of ze konden het vroeger wel, maar ze zijn het verleerd. Dat vinden wij zonde. Bij Luhu kunnen onze gasten gebaren leren of oefenen.
Met Luhu laten we zien dat dove mensen prima zelf dingen kunnen doen. Er zijn wel vaker initiatieven geweest om dove mensen ‘meer’ te laten doen, maar dat werd altijd vóór doven gedaan en niet dóór of mét. We zijn er trots op dat we alles zelf doen.
Luhu
De naam Luhu komt van Sam Pattipeiluhu, een voorvechter van de dovengemeenschap. Hij emigreerde op zijn negende van de Molukken naar Nederland. Hij zei altijd: ‘Doven kunnen het wel!’ Via Luhu blijft de boodschap van Sam leven.
4. Hoe ziet jouw toekomst eruit?
We willen Luhu uitbreiden naar Utrecht en Amsterdam. Daarin willen we samenwerken met andere landen waar vergelijkbare concepten bestaan. Ook hebben we plannen voor een cateringdienst. We willen zoveel mogelijk samenwerken met dove mensen en ook stageplekken aanbieden. We willen een inclusieve werkplek zijn waar doven werkervaring kunnen opdoen.
Daarnaast droom ik ervan om een soort kenniscentrum op te zetten. Hier wil ik trainingen en cursussen gaan geven, bijvoorbeeld bestuur- en ondernemerscursussen voor dove en slechthorende mensen. Ik zit ook te denken aan loopbaanbegeleiding. Maar stapje voor stapje, eerst Luhu.
5. Wat is je advies aan andere doven of slechthorenden die voor zichzelf willen beginnen, maar het lastig vinden?
Doe wat je echt leuk vindt en waar je goed in bent. Zoek uit wat bij je past. Kijk niet te veel naar waar kansen zijn of bij welke baan je meer respect krijgt. Als je doet wat je leuk vindt, dan gaat het vanzelf.
Wil jij Luhu ook steunen? Ga naar de crowdfunding. Met dank aan Dennis Hoogeveen en Yvonne Jobse (tolk).
Onbeperkt Ondernemend gaat over mensen die zich niet laten tegenhouden. Mensen die doof of slechthorend zijn en zijn gaan ondernemen. Als zelfstandig ondernemer, zzp’er, eenmanszaak, bv, of die op een andere manier ondernemend zijn. Ze laten zich daarin niet beperken door hun doofheid of slechthorendheid.
Ken jij iemand die onbeperkt ondernemend is? Of ben je zelf een ondernemend iemand die zich nergens door laat tegenhouden? En wil je daar graag wat over vertellen? Stuur een mailtje naar redactie@doof.nl!
Reacties