Nieuw onderzoek naar behandeling Ménière
De ziekte van Ménière zorg vaak jarenlang voor ernstige ziekteverschijnselen en voor blijvende klachten, zoals gehoorverlies. Soms is de ziekte goed te controleren, maar een grote groep patiënten heeft blijvende klachten. Een operatie aan het evenwichtsorgaan kan mogelijk de klachten verhelpen. Met een subsidie van € 1,4 miljoen is verder onderzoek naar deze behandeling nu mogelijk.
De ziekte van Ménière is een aandoening die de binnenoorfunctie verstoort. Mensen met de ziekte van Ménière hebben last van een combinatie van draaiduizeligheid, oorsuizen en gehoorverlies. Ongeveer 10.000-15.000 mensen in Nederland hebben last van deze aandoening. Ongeveer 60% van de patiënten heeft baat bij reguliere behandeling en heeft na twee jaar geen klachten meer. Na acht jaar is 80% van de patiënten klachtenvrij. Bij ongeveer 20% van alle patiënten is de ziekte niet onder controle te krijgen.
Operatie ontdekt in Canada
Een operatie aan het evenwichtsorgaan kan ervoor zorgen dat de symptomen van Ménière ook bij de groep patiënten die na lange tijd nog steeds klachten heeft, geheel of grotendeels verdwijnen. KNO-arts Henk Blom van het HagaZiekenhuis ontdekte de operatietechniek tijdens een werkbezoek in Canada. Bij de ingreep wordt de ductus – een kanaaltje tussen het binnenoor en de hersenvliezen waar het vocht doorheen komt – met een titanium clipje geblokkeerd. Volgens Blom is 85 tot 95% van de patiënten die in het buitenland de operatie ondergaat, een jaar na de ingreep nog steeds klachtenvrij.
Onderzoek is noodzakelijk
Omdat de wetenschappelijke bewijslast van het positieve effect van de ingreep nog niet sluitend is, wordt het niet vergoed en is opname van vergoeding in de basisverzekering niet mogelijk. In Nederland mag alleen zorg waarvan vaststaat dat die effectief is, instromen in het basispakket. Onderzoek is dus noodzakelijk.
Het onderzoek naar de effectiviteit van de operatie is één van in totaal vier onderzoeken naar veelbelovende, nieuwe behandelingen die afgelopen maand samen in totaal ruim € 13 miljoen subsidie hebben gekregen uit de regeling Veelbelovende Zorg. Deze regeling wordt uitgevoerd door Zorginstituut Nederland en medisch onderzoeksfinancier ZonMw.
12 ziekenhuizen, 84 deelnemers
Aan het onderzoek zullen 84 patiënten deelnemen, vanuit de 12 deelnemende ziekenhuizen. Dit zullen zowel mensen die nog maar kort klachten hebben als mensen die al meerder jaren de ziekte hebben. Bij een deel van de deelnemers wordt de ductus operatief afgesloten. De rest krijgt een alternatieve operatieve ingreep. Beide groepen worden na hun operatie langere tijd gemonitord met vragenlijsten en gehoortests, ook wordt er een app ingezet.
Op basis van het wetenschappelijk bewijs neemt het Zorginstituut aan het eind van het onderzoekstraject een standpunt in of zorg voldoet aan ‘de stand van wetenschap en praktijk’. En of het daarmee verzekerde zorg is.
Bron: Zorginstituut Nederland
Reacties
Wat een goed nieuws ! Zelf ben ik 2 x geholpen aan Ménière klachten door dr. Mw. J. Kruyt, verbonden aan het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft. Ook dr. Kruyt is bezig geweest met dit onderzoek en heeft zich ingezet voor de financiering en voor de mogelijkheid om deze operatie ook (in experimentele/onderzoeksfase) in Nederland te mogen uitvoeren. Is er meer bekend over de bijdrage van dr. Kruyt?
Dr kruyt doet het samen met dokter blom