Horen en voelen via je botten
De Engelse uitdrukking ‘I can feel it in my bones’ oftewel ‘Ik voel het aan mijn botten’ kan nu ook heel letterlijk worden genomen. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen met een prothese, die direct is gekoppeld aan hun skelet, kunnen horen via trillingen in hun prothese.
De overdracht van geluid via botten is een belangrijk deel van de osseoperceptie – de zintuiglijke waarneming van de omgeving via de prothese. Hoewel het bekend is dat de overdracht van geluid ook via de schedel verloopt, was het niet duidelijk of dit ook optreedt via de botten in armen en benen. De ontdekking werpt nieuw licht op de waarneming van tast en geluid, en kan worden gebruikt voor de ontwikkeling van verbeterde protheses.
Onderzoek
Een internationale groep onderzoekers in Zweden en Italië hebben aangetoond dat patiënten met een osseointegratie-prothese (die rechtstreeks aan het skelet is bevestigd) externe prikkels beter waarnemen door te luisteren via hun kunstledematen. Met vier verschillende psychofysische tests hebben de onderzoekers gedemonstreerd dat zelfs subtiele stimuleringen van de zintuigen zich door het lichaam kunnen verplaatsen en worden waargenomen als geluid. Het onderzoek werd uitgevoerd in Zweden door de Chalmers University of Technology, Sahlgrenska University Hospital en de Universiteit van Gotenburg. Allen in nauwe samenwerking met de Scuola Superiore Sant’Anna in Italië.
De onderzoekers presenteerden hun ontdekking – die nieuwe mogelijkheden opent voor het ontwikkelen van kunstledematen – in een artikel in Nature Scientific Reports.
Voelen en horen via je prothese
Tot nu toe was de duidelijk dat de tactiele waarneming de primaire rol speelde bij patiënten met kunstledematen die bevestigd zijn aan hun skelet. Nu blijkt dus dat het horen via je lichaam ook de zintuiglijke ervaring versterkt, zelfs bij patiënten met osseointegratie-implantaten in hun benen.
De ontdekking van de overdracht van geluid via protheses kan een beginpunt zijn voor de ontwikkeling van nieuwe protheses. Protheses waarmee je zintuigen nog meer mee gestimuleerd worden.
Lees het volledige artikel op Engeneersonline.nl.
Reacties