Hoorimplantaat behoedt ouderen ook voor dementie
Een hoorimplantaat helpt niet alleen om beter te horen, maar behoedt slechthorende ouderen ook voor leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
Naarmate we ouder worden, gaat ons denkvermogen achteruit. Bij mensen met een normaal gehoor gaat het om een milde achteruitgang, maar bij mensen met gehoorverlies gaat dat veel sneller. ‘Doordat slechthorende ouderen gesprekken moeilijker kunnen volgen, krijgen ze minder prikkels binnen,’ legt audioloog Griet Mertens uit. ‘Daardoor is het risico op dementie bij hen vijfmaal groter.’
Effect CI
Eerder onderzoek wees al uit dat een gewoon hoorapparaat helpt de cognitieve achteruitgang tegen te gaan. De onderzoekers van het UZA en de UA deden een internationale langetermijnstudie om het effect van een cochleair implantaat op het denkvermogen te testen.
Zo’n implantaat is een elektronisch toestel dat geluid omzet in elektrische pulsen, die rechtstreeks de gehoorzenuw stimuleren. De elektrode van een CI neemt hierbij het werk van de beschadigde trilhaartjes van het binnenoor (slakkenhuis) over.
Op latere leeftijd
‘Uit onze studie blijkt dat de cognitie zich één jaar na de cochleaire implantatie herstelt en dat ze daarna opnieuw het natuurlijke verloop volgt,’ zegt oorarts Vincent Van Rompaey. Het vroegtijdig opsporen van gehoorverlies en het behandelen met hoortoestellen of -implantaten is dus niet alleen belangrijk om beter te horen. De onderzoekers zien in hun studie een extra reden om ook op hogere leeftijd toch een implantaat te overwegen.
Bron: HBVL.be
Reacties
Ik vind een hoor implantaat prima.
Maar dan hebben we het nog niet over de kosten gehad.
Als het betaalbaar is ben ik een voorstander,ook omdat ik veel oorsuizen heb.
Ruim 35 jaar geleden heeft een K & O-arts mijn rechter oor uitgezogen met een apparaat. Het duurde lang en werd op den duur flink pijnlijk. Achteraf bleek dat er geen vocht aanwezig was. Wél constateerde ik dat ik daarna totaal doof was aan dat oor. Ik ben op leeftijd waardoor mijn linkeroor best wel achter uitgaat, en daarom al geruime tijd een hoorapparaat draag, alleen als dat strikt nodig is. Ik kan het lawaai niet verdragen. Het geluid/lawaai overheerst de spraak.
Zou in mijn geval een implantaat een oplossing kunnen zijn?
Beste heer of mevrouw Noort, of een hoorimplantaat tot de mogelijkheden behoort is voor ieder persoon verschillend. Als u hierover meer informatie wilt, kunt u het beste een afspraak maken met uw KNO-arts om dit te bespreken. Een arts of audioloog kan beoordelen of een implantaat voor u een optie is. In Nederland is het wel zo dat een implantaat niet standaard wordt vergoed bij eenzijdige doofheid.
Mocht u voor een implantaat in aanmerking komen, dan is het belangrijk dat u zich goed laat voorlichten. Wij bieden regelmatig informatiebijeenkomsten aan, waarvoor u zich kunt opgeven. Een overzicht vindt u hier: https://www.doof.nl/hooroplossingen/contact-ci-gebruikers-phonak-advanced-bionics/
Nadat ik mijn boek had uitgegeven die als titel had:” ik ben doof en zo wat” heb ik veel mensen gemaild omtrent implantaten. Velen die dat toch hebben gedaan hadden een nadeel ondervonden, dat ze niet echt meer bij de doven hoorde. Het is een prachtige uitvinding die bij velen het leven weer de moeite waard werd. Ik ben zelf zeer slecht horend en helaas is er geen mogelijkheid om een gehoor toestel aan te meten. Ik ben nu op zoek naar iemand die mij aan een gehoorapparaat kan aan meten, bijvoorbeeld dat ik zelf alles uit kan testen totdat ik er een vind dat aan mijn volwachting voldoet. Een implantaat is voor mij net een brug te ver. Wie o wie?