Hoog risico gehoorbeschadiging in bosbouw
Uit Amerikaans onderzoek bljkt dat mensen werkzaam in de bosbouw grotere kans hebben op gehoorschade. Maar liefst 21% ervaart enige vorm van gehoorproblemen.
Zit je net lekker in je tuin te genieten van de vogels in de bomen, worden die bomen met een hoop kabaal omgezaagd. Het monotone geluid van de kettingzaag gaat door merg en been en klinkt erg hard. Je besluit naar binnen te gaan en de ramen en deuren te sluiten.
Schadelijke kettingzaag
Mensen die werkzaam zijn in de bosbouw staan de hele dag in deze herrie. En dat heeft de nodige effecten op hun gehoor. Het monotone geluid van de kettingzaag is zo hard, dat je geen normaal gesprek meer kunt voeren wanneer je ernaast staat. Het geluid van een kettingzaag komt over het algemeen boven de 100 dB uit en valt dus in de categorie schadelijk.
Het geluid beschadigt de haarcellen in je binnenoor. Deze vorm van gehoorschade is blijvend. Net zoals een gebroken tak van een boom niet meer aangroeit, zo kunnen haarcellen ook niet meer teruggroeien. Werklieden die in de boomverzorging of bomenkap werken, hebben dan ook een grote kans op gehoorbeschadiging, zo luidt het onderzoek. Het percentage houtzagers dat daadwerkelijk gehoorschade heeft opgelopen is schrikbarend. Maar liefst 21% ervaart enige vorm van gehoorproblemen.
Leeftijdsgroepen
Het onderzoek liep van 2003 tot 2012. Er zijn 1,4 miljoen audiogrammen onderzocht. Daarvan kwamen 17.299 mensen uit de bosbouw, visserij en jacht. Het onderzoek is gepubliceerd in American Journal of Industrial Medicine 2018.
Opvallend in het onderzoek is dat kettingzagers tussen de 26 en 35 jaar oud meer risico lopen op gehoorbeschadiging dan de groep van 18 tot 25-jarigen. De groep 66 tot 75-jarigen loopt zelfs 24 keer zo veel risico dan de eerstgenoemde groep.
Wees voorzichtig met je oren
Ben jij werkzaam in een ruimte met veel lawaai of heb je regelmatig te maken met herrie? Zorg er dan altijd voor dat je je gehoor beschermt door het dragen van oordoppen. Draai de volumeknop van de muziek niet voluit open en houd afstand van de speakers. Vermijd het dragen van oordopjes wanneer je muziek wilt luisteren. Gebruik liever een koptelefoon.
Wil je meer weten over gehoorschade en hoe je dit kunt voorkomen? Kijk dan bij gehoortest.nl en doe meteen even de hoortest.
Bron: Hear-it
Reacties