Grote subsidie voor automatische vertaling gebarentaal en gesproken taal
SignON, een drie jaar durend onderzoeksproject om de communicatie tussen horenden, doven en slechthorenden te ondersteunen, heeft 5,6 miljoen euro financiering gekregen van de Europese Commissie. Het doel van dit onderzoek is om een mobiele oplossing te ontwikkelen voor automatische vertaling tussen gebarentalen en gesproken (en geschreven) talen.
SignON is een gebruikersgericht en gemeenschapsgestuurd project dat tot doel heeft de communicatie tussen doven, slechthorenden en horenden in heel Europa te vergemakkelijken. In het project wordt gefocust op de Ierse, Britse, Nederlandse, Vlaamse en Spaanse gebarentalen en Engels, Iers, Nederlands, en Spaans als gesproken talen.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Vanuit de samenwerking met gemeenschappen van doven en slechthorenden, kunnen de onderzoekers gericht behoeften identificeren en nuttige toepassingen afbakenen. De SignON-service en -toepassing kan hierdoor gezamenlijk ontwikkeld worden en rechtstreeks door de betrokken gebruikers worden geëvalueerd. Het doel van het onderzoeksproject is de eerlijke, onbevooroordeelde en inclusieve verspreiding van informatie en digitale inhoud in de Europese samenleving.
Aan de dove gebruiker levert SignON in de eigen gebarentaal gevoerde gesprekken via een levensechte avatar die is gebouwd met de nieuwste grafische technologieën. Voor de horende gebruiker verloopt het gesprek in de eigen geschreven of gesproken taal.
Om de automatische vertaling tussen gebarentalen en gesproken talen breed toegankelijk te maken, zal de SignON-service ontwikkeld worden als smartphone-applicatie die op moderne standaardapparaten draait. Doordat intensieve taken in de cloud worden uitgevoerd, werkt de applicatie ook op minder krachtige apparatuur nog vloeiend.’
Over SignON
Het SignON EU consortium bestaat uit 17 Europese partners, gecoördineerd door prof. Andy Way van Dublin City University (Ierland) en dr. Dimitar Shterionov van de Universiteit van Tilburg (Nederland). Het onderzoeksproject start op 1 januari 2021. Taal- en spraaktechnologen van de Radboud Universiteit zijn partner in het project. Kijk voor meer informatie op de website van de Radboud Universiteit.
Reacties