Brits bedrijf ontwikkelt technologie om tinnitus vroegtijdig te ontdekken
Het Britse bedrijf Plextek uit Cambridge ontwikkelde een app waarmee tinnitus in vroeg stadium opgespoord kan worden. Op een relatief simpele manier kun je hiermee voorkomen dat je de rest van je leven een constante brom-, piep-, fluit-, of suistoon hoort.
Iedereen heeft wel eens last van een pieptoon in zijn oor, maar niet iedereen doet er iets aan. Uit onderzoek van design en innovatie consultatiebureau Plextek, is zelfs gebleken dat mensen gemiddeld tien jaar wachten voordat ze met deze klachten naar de huisarts gaan. Misschien denk je zelf ook wel: het concert was gisteren erg gaaf, die piep in mijn oor gaat wel weer over, of: het is nog niet erg genoeg om ermee naar de huisarts of audicien te gaan. Toch is het belangrijk de piep serieus te nemen, je kunt namelijk last hebben van een beginnende tinnitus, oftewel wel oorsuizen.
Onderzoek hersenstam met geluidsprikkels
De oplossing is bedacht door Flextek in de vorm van een app en elektrodes die in een koptelefoon of oortjes te bevestigen zijn. De elektrodes voeren de zogenaamde Brainstem Auditory Evoked Potential (BAEP) hersentest uit. In deze test worden de gehoorzenuw en hersenstam met behulp van geluidsprikkels onderzocht. Voor dit onderzoek moest je voorheen naar een audioloog, maar kan nu gemakkelijk uitgevoerd worden door de koptelefoon of oordoppen.
Meer informatie
Plextek heeft een persbericht geschreven over dit item. Klik hier om deze te lezen. Voor meer informatie over het product en over de aanschaf kun je contact opnemen met Plextek in Cambridge, Groot Brittannië via mediacal@plextek.com.
In onderstaand filmpje wordt nog eens duidelijk uitgelegd, in het Engels, hoe de technologie van Plextek precies werkt. Klik op het wieltje (Instellingen) om de ondertiteling toe te voegen.
Tinnitus
Wanneer je de aandoening tinnitus hebt, hoor je tonen die andere mensen niet horen. Dit kunnen ergerlijke piep-, brom-, zoem-, suis- of fluittonen zijn. Sommige mensen horen dit de hele dag, andere af en toe, soms hard, soms zacht. Tinnitus is niet leeftijdsgebonden en kan dus iedereen overkomen. Het kent meerdere oorzaken. De meest bekende oorzaak is blootstelling aan plotselinge harde geluiden of langdurig lawaai. Tinnitus kan ook erfelijk zijn, door stress worden veroorzaakt of door een harde prop in het gehoorgang.
Voorkomen
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Helaas is er in de meeste gevallen al schade voordat oorsuizen door de patiënt wordt opgemerkt. Je gaat naar de audicien of huisarts omdat je die irritante toon de hele dag hoort. Die toon of brom is een uiting van de schade. Je bent dus eigenlijk te laat. Probeer in ieder geval te voorkomen dat je gehoor wordt blootgesteld aan (langdurig) lawaai of harde muziek. Draag oordoppen op je werk of wanneer je naar een concert gaat. Zit de aandoening tinnitus in de familie? Bezoek dan regelmatig een audicien voor een test
Wil je meer weten over tinnitus? Over de symptomen, de oorzaken en wat je moet doen wanneer je tinnitusklachten ervaart? Kijk dan even op de website van het tinnitusloket.
Gebaseerd op: www.icthealth.nl
Reacties