3D-printer: nieuwe behandeling geleidingsdoofheid?
Amerikaanse onderzoekers hebben met behulp van de CT-scan en een 3D-printer beschadigde onderdelen van het middenoor heel nauwkeurig kunnen namaken. Met deze techniek kunnen chirurgische ingrepen bij mensen met geleidingsverlies mogelijk verbeterd worden.
De behandeling voor geleidend gehoorverlies gebeurt nu ook al door middel van chirurgische reconstructie met behulp van prothesen. Echter mislukken vrij veel operaties met deze techniek nog. ‘De gehoorbeentjes hebben een minuscule structuur. De reden waarom deze operaties een hoge mate van uitval hebben, is vermoedelijk het gevolg onjuiste afmetingen van de protheses,’ zei Jeffrey D. Hirsch, MD, assistent-professor radiologie aan de Universiteit van Maryland School of Medicine (UMSOM) in Baltimore, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Radiological Society of North America (RSNA) ‘Als je een prothese op maat zou kunnen ontwerpen met een exactere pasvorm, kan de procedure meer succes hebben.’
Werking van gehoorbeentjes
Het gehoor werkt gedeeltelijk door de overdracht van trillingen van de trommel op het slakkenhuis, het sensorische gehoororgaan, via drie kleine botten in het middenoor die bekend staan als gehoorbeentjes. Ossiculair geleidend gehoorverlies treedt op wanneer de gehoorbeentjes worden beschadigd, zoals door trauma of infectie.
Bron: Bel Marra Health
Reacties