
De Nationale Geluidsmeetdag. Doe jij mee?
Klankbord organiseert op 30 april 2025 de Nationale Geluidsmeetdag. Een dag waarop we samen het geluid in Nederland in kaart brengen en jij kan meedoen. Wil je weten hoe? Lees het hier.
Klankbord organiseert op 30 april 2025 de Nationale Geluidsmeetdag. Een dag waarop we samen het geluid in Nederland in kaart brengen en jij kan meedoen. Wil je weten hoe? Lees het hier.
Met gehoorverlies hoor je niet alleen steeds minder, sommige mensen hebben ook het gevoel dat ze op de achtergrond verdwijnen. Dat ze de verbinding met de maatschappij verliezen, missen wat er gebeurt in de wereld en zich niet meer gezien voelen. Ze voelen zich langzaam geïsoleerd. Dit gebeurt stilletjes en de omgeving heeft het vaak niet door. Fade-out heet dat.
Audiologen van Erasmus MC deden onderzoek naar het belang voor dove en slechthorende mensen van transparante mondkapjes in de zorg.
Heb jij al meegedaan aan het onderzoek van Deelkracht over sociale participatie, identiteit, diversiteit en inclusie? Vul de vragenlijst in en help mee aan het onderzoek!
In de podcast Net Echt van de Universiteit van Amsterdam wordt met gasten gesproken over films, series en popcultuur. In aflevering 6 aflevering wordt de film CODA besproken. Over de kracht van gebarentaal, toegankelijkheid en inclusiveit.
Fieke Oussoren onderzocht of plotsdoofheid een verband heeft met hart- en vaatproblemen. In oktober 2024 promoveerde ze.
De Gezondheidsraad vindt dat het ministerie van Volksgezondheid gehoorverlies door lawaaischade bij kinderen tussen de 5 en 18 jaar in kaart moet brengen.
Deelkracht doet onderzoek naar de ervaringen van dove en slechthorende volwassenen in Nederland met sociale participatie, identiteit, diversiteit en inclusie. Hier is nog weinig onderzoek naar gedaan. Vul je de vragenlijst ook in?
NSDSK en UvA onderzoeken fysiek spel tussen ouders en hun dove/slechthorende peuters. Doe mee!
Voor dove en slechthorende kinderen is het lastiger om te leren zich in te leven in anderen. Deelkracht doet hier onderzoek naar.
Podcasts worden steeds populairder. Maar kun je ook genieten van podcasts als je slechthorend of doof bent? De NPO onderzoekt hoe podcasts (beter) toegankelijk kunnen worden gemaakt. Voor het onderzoek zoeken ze deelnemers. Help jij mee?
Voor dove en slechthorende kinderen is het lastiger om de vaardigheid van een Theory of Mind te ontwikkelen. Deelkracht doet hier onderzoek naar.
Onderzoekers zagen bij zestigplussers met plotsdoofheid een verhoogd risico op een TIA of herseninfarct. Moet de behandeling daarop worden aangepast?
Het Max Planck Instituut en de Radboud Universiteit onderzoeken waar gebarende ouders en kinderen naar kijken als zij met elkaar spelen en communiceren
Het Oorfonds deelt de resultaten van hun onderzoek naar gehoorproblemen.
Volgens de organisatoren krijgen deze mensen onvoldoende hulp in de reguliere geestelijke gezondheidszorg.
Met het geld willen ze meer onderzoek naar tinnitus bij kinderen te betalen. Daar weten we namelijk nog heel erg weinig over.
Ziekenhuis Maastricht UMC+ doet ze onderzoek naar diepe hersenstimulatie tegen tinnitus. De eerste resultaten zijn positief.
Wetenschappers moeten goed weten hoe ze met taal moeten omgaan, om bijvoorbeeld discriminatie te voorkomen.
Onderzoek naar de Nederlandse Gebarentaal (NGT): hoe doe je dat precies? En waarom is dit belangrijk? Doof.nl was op maandag 3 april bij de open avond van het SignLab in Amsterdam.
Op 27 maart teste De Volkskrant drie verschillende soorten oordoppen. De conclusie? Op maat gemaakte oordoppen beschermen het beste, maar zijn ook het duurst. VeiligheidNL benadrukt dat universele oordoppen met een filter die goed zitten even veilig zijn als op maat gemaakte oordoppen.
Onderzoekers zoeken goedhorende partners of familieledenvan mensen met slechthorendheid, om deel te nemen aan een onderzoek naar gehoor en werk.
Stichting Oorfonds Nederland vraagt aandacht voor het gebrek aan geld voor oorproblemen. Dat doen ze met een postercampagne rondom Wereld Gehoordag op 3 maart.
Het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht doet onderzoek naar de behandeling van tinnitus. In deze studie wordt de huidige behandeling cognitieve gedragstherapie, vergeleken met mindfulnesstherapie. Wil jij meedoen aan dit onderzoek?