Lezersvraag: Hoe word ik tolk?
Beste redactie, sinds ik Irma Sluis bij de persconferenties heb gezien, wil ik ook tolk gebarentaal worden. Het lijkt me ontzettend leuk en belangrijk om dit te doen voor dove en slechthorende mensen. Waar kan ik een opleiding volgen tot gebarentolk? En wat moet ik nog meer weten?
Als tolk zorg je ervoor dat de communicatie tussen doven en horenden gelijkwaardig verloopt. Doven én horenden hebben de tolk nodig om elkaar te verstaan. In Nederland zijn er 1,5 miljoen mensen die doof of slechthorend zijn. Helaas zijn er maar ongeveer 600 tolken. Het is dus goed dat er steeds meer mensen tolk willen worden.
Opleiding tolk Nederlandse Gebarentaal
Als je wilt werken als tolk Nederlandse Gebarentaal, dan moet je eerst een diploma halen. Dit kun je doen op de Hogeschool Utrecht. Dit is een algemene opleiding. Na het afronden van je opleiding kun je werken als tolk of als leraar Nederlandse Gebarentaal. Alle tolken moeten zich registreren in het Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken (stichting RTGS).
Tolk gebarentaal
De tolk Nederlandse Gebarentaal vertaalt het gesproken woord naar Nederlandse Gebarentaal en Nederlandse Gebarentaal naar het gesproken woord. De tolk zelf is geen deelnemer aan het gesprek en voegt daarom niks toe. De tolkgebruiker heeft bijvoorbeeld een belangrijk gesprek bij de bank, een personeelsfeestje of een spannend sollicitatiegesprek. Als tolk zorg je ervoor dat de communicatie tussen de tolkgebruikers goed verloopt.
Tolken voor doofblinden
Je kunt ook tolken voor doofblinde mensen. Hiervoor bestaat geen aparte opleiding. Er zijn verschillende manieren ontwikkeld, zoals vierhandengebaren, tolken met een duidelijk mondbeeld, gebaren in een kleine gebarenruimte, vingerspellen in de lucht of vingerspellen in de hand
Schrijftolk
Naast tolk gebarentaal kan je ook schrijftolk worden. De opleiding tot schrijftolk duurt twee jaar en kun je volgen aan de Hogeschool Utrecht. Een schrijftolk vertaalt het gesproken woord naar tekst. Dat doe je wanneer je werkt met dove of slechthorende mensen die geen gebarentaal kennen, bijvoorbeeld mensen die laatdoof of plotsdoof zijn.
Een schrijftolk typt op spreeksnelheid. Om zo snel te kunnen typen, gebruikt de schrijftolk een speciaal toetsenbord: de Velotype. Schrijftolken typen meerdere losse letters tegelijk in. Hierdoor ontstaat er met één tik op het toetsenbord een lettergreep. Ook kunnen ze zelf sneltoetsen instellen, bijvoorbeeld veelvoorkomende termen of namen. Zo hoeft de tolk die niet steeds opnieuw te typen.
De Velotype is gekoppeld aan een scherm waarop de tolkgebruiker kan lezen wat er gezegd wordt en door wie. Ook staat de tekst lange tijd in beeld, waardoor je de tekst nog een keertje kunt lezen.
Reacties