Lezersvraag: Hoe kan mijn dochter de trainer beter verstaan?
Beste redactie, mijn 11-jarige dochter zit sinds kort op voetbal. Hoewel ze hier zichtbaar veel plezier aan beleeft, heeft ze moeite om de aanwijzingen van de trainer te volgen, vooral als ze op het veld is. De trainer zegt dat het jammer is, omdat ze daardoor de opdrachten en oefeningen niet goed kan meedoen. Ze heeft hoortoestellen en kan de trainer van dichtbij wel goed volgen. Hebben jullie nog tips hoe we dit kunnen oplossen?
Soms krijgen we een vraag waar we niet alleen het antwoord op weten, maar waar we ook nog eens heel blij van worden dat we dat antwoord kunnen geven en een probleem kunnen helpen oplossen. Het antwoord op deze vraag is: solo-apparatuur. En waarom we daar zo blij van worden? Omdat het een hooroplossing is die goed te gebruiken is en in heel veel situaties – zoals bij het sporten – voor betere communicatie en meer (sport)plezier kan zorgen.
Solo-apparatuur is eigenlijk een soort persoonlijke ringleiding. Het zorgt ervoor dat de bron van het geluid direct wordt overgebracht naar de ontvanger – het hoortoestel of CI. Daarvoor gebruikt de bron (meestal de spreker) een speciale microfoon die hij eenvoudig om zijn nek kan hangen of bijvoorbeeld aan een borstzak kan klemmen. De microfoon zorgt ervoor dat het geluid overgebracht wordt naar het hoortoestel of CI van de ontvanger. Met als gevolg dat de slechthorende ook op grotere afstand spraak kan horen.
Overal de aanwijzingen horen
In het geval van de 11-jarige voetbalster werkt het als volgt. Zij zorgt ervoor dat haar hoortoestellen verbinding maken met de microfoon. Hoe dat precies gaat, verschilt per type hoortoestel maar meestal is daar een speciale stand voor op het hoortoestel. De trainer hangt de microfoon om zijn nek. Alles wat hij zegt komt direct aan op het hoortoestel van het meisje. Hierbij worden omgevingsgeluiden gedempt.
Ook handig in de klas
Solo-apparatuur leent zich heel goed voor gebruik bij sportwedstrijden of trainingen. Maar ook in de klas. Als er verschillende geluidsbronnen (sprekers) zijn dan moet je er wel voor zorgen dat de microfoon bij de spreker is. Er is ook solo-apparatuur waarbij verschillende ontvangers kunnen worden gebruikt, die je dus bijvoorbeeld op verschillende plekken in het lokaal kunt leggen.
Check check
Tot slot nog een tip: check even met elkaar hoe het geluid overkomt en of de microfoon goed geplaatst is. Soms kan een sjaal of kraag voor een schurend geluid zorgen. Door de microfoon of de sjaal een beetje te verplaatsen kan dat vaak makkelijk worden opgelost. Goede solo-apparatuur werkt tot op een afstand van ongeveer 15 meter. Het is handig als de spreker dat weet en daar rekening mee houdt.
Wil je weten hoe andere kinderen het gebruik van solo-apparatuur ervaren? Lees dan het verhaal van Anna Hansté. Zij heeft vier slechthorende kinderen die ook voetballen. En zelfs de coaches waren onder de indruk van de solo-apparatuur.
Elke eerste vrijdag van de maand behandelen we in deze rubriek een vraag van lezer. Heb jij ook een vraag over geluid, gehoor of slechthorendheid? Stel hem aan onze redactie en wie weet behandelen wij jouw vraag volgende maand op Doof.nl!
Reacties
Mijn dure solo apparatuur werkt helaas niet goed genoeg. Dat kwam ook wel omdat de trainer nogal onduidelijk sprak.
Hij wilde ook niet graag dingen herhalen als ik daarom vroeg.
Ik heb ook een aantal keren een tolk meegevraagd, maar dat was toch wel heel omslachtig vond ikzelf.
Verder vond ik het lastig dat ik door de solo verbinding met de trainer de andere sporters slechter kon horen, want dat geluid werd gedempt. Bij (recreatieve) atletiek is kletsen een belangrijk onderdeel van de sport. Dat is bij voetbal misschien anders > ben je misschien meer actief bezig met samenspelen. Dan geeft het niet kunnen horen van de kletspraatjes van je medespelers misschien minder het gevoel van buitengesloten te zijn. Gaat het meer om het begrijpen van strategische communicatie.
Zelf heb ik mijn sportactiviteiten bij een atletiekvereniging beëindigt. Mooi dat het voor anderen wel goed werkt!
Om de spreker goed te horen is het belangrijk dat de microfoon op zo’n 20 cm van de mond hangt. In de praktijk zie je met draagkoorden nogal eens de microfoon op de buik hangen helaas. Verder kan het hoortoestel of CI tegenwoordig zo ingesteld worden dat de omgeving gewoon gehoord blijft worden.
Solo-apparatuur en sport is naar mijn mening behoorlijk onhandig. In een sport wil je vrij kunnen bewegen, de trainer waarschijnlijk ook. Kans dat er iets kapotgaat doordat je valt is ook aanwezig.
Betere oplossing zou in dit geval een gebarentolk zijn. Als ze geen gebarentaal kan of het ongemakkelijk vindt, zou ze evt. aan de trainer kunnen vragen of hij / zij van tevoren kan benoemen welke oefeningen ze allemaal gaan doen. Zodat ze van tevoren al een globaal beeld heeft van wat ze kan verwachten.