Start bewustzijnscampagne ‘Luister, nu je nog helder horen kan’
Bijna 70% van de jongeren tot 25 jaar heeft soms een piep, fluit, brom of ruis in hun oren. Eén op de tien heeft hier permanent last van. Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd door de Stichting Gaby Olthuis fonds in het kader van de Week van het Oorsuizen.
‘Het aantal jonge mensen met tinnitus neemt snel toe’, waarschuwt audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Vijf jaar geleden had nog maar 5% van de jongeren er permanent last van. Nu is dat 10% en over vijf jaar 20% als we er niets aan doen’.
Langdurige blootstelling aan harde geluiden is de grootste veroorzaker van het toenemende aantal jonge mensen met een ruis of piep in hun oren. Uit de enquête komt naar voren dat twee derde van de jongeren zich niets aantrekt van de volumebegrenzer op hun telefoon, tablet of computer. Tijdens concerten maakt slechts 12 procent gebruik van gehoorbeschermers. ‘Verontrustend!’, volgens Jan de Laat. ‘Jongeren zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een blijvende piep al ontzettend groot is als je elke week drie uur wordt blootgesteld aan hele harde muziek’.
Tijdens de Week van het Oorsuizen van maandag 5 tot vrijdag 9 februari start Joan van Baarle, oprichter van Stichting Gaby Olthuis fonds en auteur van het boek Gevangen in Geluid, haar levenslange bewustzijnscampagne ‘Luister, nu je nog helder horen kan’. Om jongeren bewust te maken van de impact van oorsuizen lanceert ze het tinnitusgeluid dat haar dochter Gaby dag en nacht moest aanhoren. Ze leed aan een ondraaglijke vorm van oorsuizen en besloot na een jarenlange strijd tot euthanasie.‘Ik roep alle DJ’s in Nederland en Vlaanderen op om het geluid te laten horen tijdens de Week van het Oorsuizen om jonge mensen te confronteren met de gevolgen van te harde muziek’.
Reacties
ik zag een voorlichtingsfilm over oorsuizen zonder ondertitels dus was het niet aan mij besteed wat ik hoor zeer slecht en ben aangewezen op ondertitels. dus genoten van een stomme film
Genieten is niet het juiste woord. Bij enquêtes zeg ik vaak dat een instelling die filmpjes zonder ondertiteling en zonder instelknop plaatst, per definitie geen voldoende krijgen kan. Ondertiteling in de vorm van één lange woordenbrij krijgt hoogstens een 5,5 want het maakt voor de betekenis van de dialogen uit wie wat zegt. Het is al lastig genoeg dat je zelf de intonatie moet invullen en inschatten wanneer uitspraken door geluidsinvloeden van buitenaf beïnvloed zijn.