Lawaai op de werkvloer: ‘Een sluipmoordenaar’
Als je langdurig blootgesteld wordt aan 80 dB of meer, dan krijg je gehoorschade. ‘Het is een sluipmoordenaar’, stelt vakbond FNV. Bij veel beroepen lopen werknemers dit risico. Tv-programma Pointer duikt hier dieper in.
We weten natuurlijk dat het geluid in de bouw en de industrie regelmatig te hard is. En ook in het uitgaansleven is er veel lawaai. Maar er zijn meer werkplekken waar werknemers risico lopen. Denk aan medewerkers in zwembaden, gymzalen, bij de kinderopvang en in het onderwijs. Ook op deze werkplekken is het geluid regelmatig boven de 80 dB.
Tv-programma Pointer stelt dat zo’n 900.000 mensen tijdens hun werk worden bloodgesteld aan schadelijk geluid. Dat kan leiden tot een piep in je oor (tinnitus), overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis) of gehoorverlies.
Vaak ontstaat de gehoorschade heel geleidelijk, maar soms ontstaat het ook plotseling. Zoals bijvoorbeeld bij politieagent Raya die een vuurwerkbom naar haar hoofd gegooid kreeg.
Wat kunnen werkgevers doen om het risico op gehoorschade verkleinen? En doen ze dat genoeg? Tv-programma Pointer dook hierin. De ondertiteling kun je aanzetten via de instellingen in de player.