Gezondheidsraad adviseert: versterkte muziek moet zachter
De Gezondheidsraad vindt dat in Nederland het maximale geluidsniveau voor versterkte muziek omlaag moet van 103 naar 100 decibel. Daarmee wordt het risico op gehoorschade lager. Daarnaast moeten de bestaande preventieve maatregelen blijven, zoals het gebruik van gehoorbescherming stimuleren en voorlichting geven.
Te veel hard geluid
Meer dan de helft van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar loopt risico op gehoorschade. Regelmatige of langdurige blootstelling aan hard geluid, bijvoorbeeld bij concerten of te hard muziek luisteren met een koptelefoon, kan namelijk gehoorschade veroorzaken. Gehoorschade ontstaat geleidelijk, door jarenlang naar te hard geluid luisteren. Gehoorschade is niet te genezen en heeft veel impact op de kwaliteit van het leven van mensen. Voorbeelden van gehoorschade zijn tinnitus en hyperacusis.
Risico op gehoorschade verlagen
Elke maatregel die zorgt voor minder blootstelling aan harde muziek, zorgt voor een lager risico op gehoorschade. Dat is gebleken uit onderzoeken. Daarom stelt de Gezondheidsraad voor om het maximale geluidsniveau te verlagen van 103 dB(A) naar 100 dB(A). Op evenementen en concerten, maar ook bij bijvoorbeeld cafés en sportscholen. Andere landen in Europa hebben al een maximaal geluidsniveau van 100 decibel, en ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert dit. Ook vindt de Gezondheidsraad het belangrijk om het gebruik van gehoorbescherming te blijven stimuleren, geluidsniveaus te blijven monitoren en voorlichting over gehoorschade te blijven geven.
Reactie evenementenbranche
De horeca, evenementenmakers en concertzalen zien het niet zitten om het geluidsniveau in hun deel van de sector omlaag te brengen. Dat stellen de brancheorganisaties in reactie op het advies van de Gezondheidsraad. De staatssecretaris van Volksgezondheid denkt na over een nieuwe wet. Lees meer in het AD: Evenementenbranche wil muziek niet zachter zetten, staatssecretaris denkt aan nieuwe wet
Download het advies
Ben je benieuwd naar het advies van de Gezondheidsraad? Download de publicatie ‘Gehoorschade door versterkte muziek‘.
Reacties
Er wordt steen en been geklaagd over achtergrondmuziek op de voorgrond, zodat je elkaar maar moeilijk verstaat. Ook door mensen met een goed gehoor.
Wat is er overgebleven van het advies om de hoofdtelefoons met de versterkers /op/ de oren i.p.v. die dingetjes erin?