Gebarentaal leren
Er zijn verschillende manieren om gebarentaal te leren. Je kunt bijvoorbeeld een opleiding tot gebarentolk volgen, een gebarencursus doen, meedoen met de GebarenChallenge of een (gratis) app gebruiken.
De Nederlandse Gebarentaal (NGT) is de taal die sommige Nederlandse doven en slechthorenden gebruiken. In de gebarentaal zijn de handen, het gezicht en de mimiek belangrijk.
Gebarentaal is niet universeel. Elk land kent zijn eigen gebarentaal. Er kunnen zelfs verschillen zijn per regio. Zo gebruiken doven in Groningen soms andere gebaren voor hetzelfde begrip dan doven uit Amsterdam of Rotterdam.
Sommige gebarentalen lijken op elkaar. Dat komt omdat ze lid zijn van dezelfde taalfamilie. Net als het Nederlands familie is van het Duits, is de Nederlandse en de Amerikaanse Gebarentaal familie van de Franse Gebarentaal. De Britse Gebarentaal is weer familie van de Australische en de Nieuw Zeelandse Gebarentaal. De Britse en de Amerikaanse Gebarentaal lijken weer helemaal niet op elkaar.
Grammaticaal anders dan gesproken Nederlands
De NGT is een natuurlijke taal met een eigen lexicon en grammatica. Die grammatica is heel anders dan de grammatica van het gesproken Nederlands. In het gesproken Nederlands is de volgorde van een zin onderwerp-werkwoord-lijdend voorwerp: Jan pakt een boek. In de NGT is de volgorde van een zin onderwerp-lijdend voorwerp-werkwoord: Jan boek pakken.
Ook de beweging van de handen in de ruimte voor het lichaam speelt een grote rol in de grammatica van de NGT. Zo krijgt het werkwoord ‘geven’ een andere betekenis als je je hand bij het gebaar ‘geven’ van jezelf naar iemand anders beweegt dan wanneer je het gebaar van de ander naar jezelf beweegt. In het eerste geval betekent het ‘Ik geef aan jou’. In het tweede geval betekent het ‘Jij geeft aan mij’.
Nederlandse Gebarentaal leren: dat kan zo
- vierjarige hbo-opleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT)/Tolk NGT aan de Hogeschool Utrecht (HU)
- driejarige Bacheloropleiding Sign Language Linguistics, een combinatie van NGT en Taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam (UvA)
- Als je al studeert: een minor of keuzevak Nederlandse Gebarentaal aan de Hogeschool Utrecht, Universiteit van Amsterdam (UvA), Universiteit Leiden (ook als losse cursus) en de Radboud Universiteit in Nijmegen
- Cursussen Nederlandse Gebarentaal bij doveninstituten zoals het Nederlands Gebarencentrum, Kentalis, SWDA, WeZoDo en TYD
- Thuisstudie bij bijvoorbeeld LOI en NHA
- Een cursus bij een hogeschool of universiteit: beginnerscursus aan de HAN of bij het Taleninstituut van de Universiteit Leiden
- Het online Gebarenwoordenboek van het Nederlands Gebarencentrum
- Oefenen met andere apps en websites zoals YouTube-filmpjes van Het Gebaar van de Dag, GebarenChallenge, KinderGebaren-app en MobileSigns
Lees voor meer informatie ook: Gebarentaal leren? Doe een cursus of download een van de apps