Slechte voeding in vroege kindertijd kan gehoorverlies veroorzaken
Mensen die als baby’s en peuters slecht of te weinig aten, hebben twee keer zoveel kans op gehoorverlies als mensen die als kind een gezond voedingspatroon hadden. Volgens Amerikaans onderzoek schaadt slechte voeding de ontwikkeling van de auditieve functies, waardoor het risico op gehoorverlies groter wordt.
Volgens het onderzoek kan ondervoeding leiden tot groeistoornissen, die op hun beurt de ontwikkeling van de oren en het gehoorvermogen kunnen schaden.
Effecten van voeding
De effecten van voeding zijn al voor de geboorte van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de auditieve functies van de mens. Als een (ongeboren) kind wordt blootgesteld aan korte, hevige periodes van ondervoeding, neemt de gevoeligheid voor o.a. infecties in het oor toe. De onderzoekers stellen dat een beschadigde binnenoorontwikkeling als gevolg van ondervoeding een verhoogd risico op gehoorverlies kan veroorzaken.
‘Gehoorverlies is een zware last voor de volksgezondheid,’ zegt Keith West Jr., hoofdonderzoeker van de studie en professor aan de International Health Bloomberg School in de VS. ‘Maar niet iedereen realiseert zich dat. Ons onderzoek toont aan dat interventies op het gebied van voeding in de vroege kinderjaren gehoorverlies kunnen voorkomen.’
Over de studie
Het onderzoek werd van 2006 tot 2008 uitgevoerd in Nepal. Voor de studie werd het gehoor van meer dan 2200 jongvolwassenen getest die tussen 1989 en 1991 hadden meegedaan aan een voedingsonderzoek.
De studie Early childhood undernutrition increases risk of hearing loss in young adulthood in rural Nepal werd gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.
Bronnen: Hear-it en NewsWise
Reacties
Yup. Wie zwanger wil gaan worden, moet alvast beginnen met foliumzuur en vitamine B-complex. Maar met de foliumzuur moet gestopt worden voor de laatste zwangerschapsmaanden, omdat er anders verhoogde kans op allergieën is. Het begint een hele wetenschap te worden voor de gewone burger, waar vroeger het ene na het andere kind geproduceerd werd ondanks roken en drinken. Overmatig drinken was wel berucht wegens verhoogde kans op debiliteit. Kort door de bocht heette het, dat kinderen in dronkenschap verwekt hier grote kans op hadden.
Is er ook gekeken naar een eventuele samenhang met blootstelling aan geluid gedurende het leven tpt aan het moment van het onderzoek? Lijkt me niet onbelangrijk, waar de kwaliteit voeding vaak samenhangt met de sociale klasse, deze in de lagere sociale klasse vaker slecht is dan in de hogere, en mensen behorend tot de lagere sociale vaker aan hard geluid worden blootgesteld in werkomstandigheden,
minder goed op de hoogte zijn van mogelijke schade bij blootstelling aan geluid en dat men in dat geval gehoorbescherming zou moeten dragen (welke wellicht niet betaalbaar is voor velen uit de sociaal lagere klasse).
Ook hoop ik dat men de blootstelling aan ototoxisxhe stoffen uit de omgeving mee heeft gewogen aleer bovengenoemde conclusie te trekken.
En is er in het onderzoek rekening meegehouden dat de gehoordrempel hoger ligt wanneer men in de tIjd voor het onderzoek naar (harde) muziek heeft geluisterd?
Wat wordt er eigenlijk verstaan onder “zware last voor de volksgezondheid”?
Waarom is gehoorverlies een last voor die volksgezondheid? Ik heb het nooit als een ziekte gezien en dat is waar ik aan denk in relatie tot (volks)gezondheid.
Wat dat heftige hongerlijden betreft, er was nog een periode waarin de oorlog werd aangehaald van gezond zijn door weinig eten. Er later was er iemand die beweerde dat mensen die bv. in de oorlog honger geleden hebben, op latere leeftijd verhoogde kans op hartaandoeningen hadden.
Goede definities, zowel in die wetenschappelijke verslagen als in de publicaties daarover, zijn belangrijk, omdat er anders allerlei andere relaties gelegd worden, waarvan de meeste fout zullen zijn. .
“You can also subscribe without commenting”, hoe doe je dat?