Rode oortjes: hoe ontstaan die eigenlijk?
Je kent dat vast wel: je hebt het warm of je bent druk bezig en je oren gloeien rood op. Waar komen die rode oren eigenlijk vandaan en moet je ervoor naar de dokter?
Wanneer mensen het warm krijgen, zenuwachtig zijn of stress ervaren, gaan hun oren gloeien. Meestal gebeurt dit in combinatie met een aantal factoren, bijvoorbeeld warmte en nervositeit of vermoeidheid en hormonen. Dit wordt veroorzaakt door het verwijden van de bloedvaten. De vaten proberen warmte te verliezen door te verwijden. Bij kou is het vaak andersom. Dan vernauwen de bloedvaten en zal je huid er wit of bleek uitzien. Daardoor ontstaan ook zogenaamde bevroren vingers. De één heeft er meer last van dan de ander en het is geen ziekte of syndroom.
Verwar dit fenomeen niet met een permanent rood oor, want dan is contact met de huisarts wenselijk. Constant rode oren kunnen een gevolg zijn van hoge bloeddruk, een ontsteking, overmatig alcoholgebruik, koorts of opvliegers. Bovendien kan een huidaandoening een veroorzaker zijn van rode lichaamsdelen.