Hoortoestel van de toekomst bestuurd door hersenen?
Een hoortoestel dat in een rumoerig restaurant of café alleen het geluid versterkt van degene die jij wilt horen. Het lijkt onmogelijk, maar volgens Amerikaanse onderzoekers kan het, zo schrijft Trouw.
Meer nog dan voor mensen die goed kunnen horen, is het voor personen met een hoortoestel lastig om hun gesprekspartner te verstaan in een rumoerige omgeving. De betere hoortoestellen kunnen wel een deel van de achtergrondgeluiden wegfilteren, maar het apparaatje weet natuurlijk niet welke spreker jij precies wilt horen. Dat proces vindt namelijk plaats in je hersenen.
Hersensignalen
Volgens Amerikaanse onderzoekers zou het in de toekomst mogelijk moeten zijn om een hoortoestel te maken dat de signalen van je hersenen oppikt. Met de informatie uit die hersensignalen richt het hoortoestel zich dan op de gewenste gesprekspartner. Alle andere geluiden verdwijnen naar de achtergrond.
Het vermogen van mensen om precies die geluiden op te pikken die belangrijk zijn, en de rest te negeren, wordt ook wel het ‘cocktail party effect’ genoemd. Met behulp van artificial intelligence (AI) – oftewel: lerende computers – kan dit effect worden nagebootst in technologische hulpmiddelen.
Toekomstmuziek
Onderzoekers vroegen de medewerking van drie mensen die hersenelektroden geïmplanteerd hadden gekregen omdat ze aan epilepsie leden. De drie proefpersonen lieten zien dat hun hersenen inderdaad een hoortoestel in de richting van de gewenste spreker kunnen dirigeren.
Nu is het niet de bedoeling om bij slechthorenden voor dit doel elektroden te implanteren. De onderzoekers wilden alleen laten zien dat het principe werkt. Nu dat het geval blijkt, kan in de toekomst wellicht een hoortoestel worden ontwikkeld dat hersensignalen oppikt, bijvoorbeeld met behulp van elektroden op het hoofd. Voordat het echter zo ver is dat zo’n toestel in de winkel ligt, moet er nog heel wat gebeuren.
Bron: Trouw
.
Reacties
Misschien kan deze techniek ook gebruikt worden bij mensen met hyperacusis.