Zoemende vrouwtjesmug beter hoorbaar voor mannetjesmug
De werking van de oren van de mannetjesmug versterken het geluid van een naderende vrouwtjesmug. Zo herkent hij haar in de zwerm muggen en weet hij dat hij zijn verleidingsvaardigheden uit de kast kan trekken.
Bijna niets is ‘s nachts irritanter dan het dominante gezoem van een mug in je slaapkamer. Toch heeft dit geluid meer functie dan je in eerste instantie zou denken. Onderzoekers van de University College London (UCL) bestudeerden vliegende muggen en het geluid dat ze daarbij produceren. De resultaten van het onderzoek publiceerden zij in Nature Communications. Dat is een internationaal wetenschappelijk tijdschrift vol publicaties van onderzoeken, nieuws en commentaar. De manier waarop de mannetjesmug het vrouwtje hoort aankomen en de daarbij horende onderlinge akoestische communicatie, speelt een grote rol in het paargedrag. De onderzoekers kregen met dit onderzoek meer inzicht in hoe muggen tijdens het vliegen in een zwerm met elkaar communiceren in hun zoektocht naar een geschikte partner.
Speciale antennes
Voor het onderzoek werden er drie soorten muggen onderzocht: de malaria-dragende Anopheles gambiae, de zikamug en de denguemug (knokkelkoorts). De onderzoekers ontdekten dat mannetjesmuggen beschikken over speciale antennes om de vrouwtjesmug mee te detecteren en te herkennen in een grote zwerm muggen. Het vrouwelijk gezoem komt hierdoor intenser bij het mannetje binnen, waardoor hij dus weet dat het om vrouwelijk schoon gaat. Deze antennes bij de mannetjes gaan spontaan op dezelfde frequentie trillen als die van de vrouwtjes. Mannetjes zijn in staat om dit heel lang vol te houden.
Trillingen
Co-auteur dr. Marta Andrés (UCL Ear Institute) legt uit: ‘Toen we de zenuwsignalering tussen de hersenen en de antennes van de mug verstoorden, waren de trillingen constant actief. Dit suggereert dat signalen van de hersenen de vibraties onderdrukken tot een vrouwtjesmug nadert.’ De paring vindt altijd plaats in de zwerm, dus tijdens het vliegen. De zwerm bestaat meestal uit mannetjes met één of meerdere vrouwtjes.
Vrouwtjes prikken, mannetjes niet
Professor Joerg Albert, onderzoeksleider vult aan: ‘We wisten al dat mannelijke muggen bedreven waren in het luisteren naar vrouwen, maar we waren verrast door de mate waarin ze in staat zijn het geluid te versterken met versterkingsfactoren die groter zijn dan wat eerder in een dier is waargenomen. Albert gaat dit onderzoek uitbreiden. Hij wil meer te weten komen over de waarneming van geluid van muggen. Met name het verschil in horen tussen de mannetjes- en vrouwtjesmug wil hij onderzoeken. Ook wil hij uitvinden waarom alleen vrouwelijke muggen de mens prikken en infecteren en het mannetje niet.
Wil je de originele publicatie over het onderzoek doorlezen? Kijk dan bij www.nature.com voor het Engelse artikel.
Bron: The Hearing Review
Reacties