Zestien leerlingen mogen toch naar internaat in Haren
Er is veel over te doen geweest en nog zijn we niet klaar, maar voor dit jaar is er goed nieuws: zestien dove leerlingen, die aanvankelijk niet naar het internaat in Haren zouden mogen om daar aan het tweetalig VSO (HAVO of VMBO) te beginnen, hebben uiteindelijk toch een CIZ -indicatie voor vijf jaar gekregen om op het internaat te kunnen verblijven.
Hoe zat het ook alweer?
Daaraan ging wel weer een heel circus vooraf. In 2009 werd vastgesteld dat dove leerlingen zonder speciale zorgbehoefte geen recht hebben op een CIZ-indicatie voor het internaat in Haren (gefinancierd vanuit de AWBZ, dus via VWS). Tot en met 2009 kregen dove leerlingen toch nog indicaties, na diverse acties in 2007 en 2009 van FODOK en Kentalis (toen nog KEGViataal). VWS liet de FODOK weten dat OCW een definitieve oplossing zou treffen voor de volgende jaren. Dat is tot op heden niet gebeurd. En ook de afgelopen maanden is daarom door individuele ouders, de FODOK en Kentalis, met doeltreffende ondersteuning van het VARA-programma De Ombudsman, hard gewerkt om OCW te doen inzien dat het internaat onmisbaar is om dove jongeren de mogelijkheid te bieden om, met "lotgenoten" en in de voor hen meest toegankelijke taal: Nederlandse Gebarentaal, voortgezet speciaal onderwijs in Haren te volgen. Deze jongeren en hun ouders hebben daar heel bewust voor gekozen, omdat zij zich bewust zijn van de grote kans op eenzaamheid en isolement als je als enige dove in een horende klas zit. OCW bleef er echter aan vasthouden dat de dove jongeren maar thuisnabij onderwijs moesten volgen.
Wonderlijk of onverkwikkelijk?
Maar toen gebeurde er iets wonderlijks: tien leerlingen (voor wie dat niet verwacht was) kregen een indicatie van het CIZ, voor vijf jaar. De vreugde was groot. De FODOK besloot niettemin om haar acties richting Minister Rouvoet van OCW voort te zetten, omdat een structurele oplossing noodzakelijk is en die heb je niet als er steeds onzekerheid is over wat het CIZ gaat doen. De domper kwam dan ook snel: VWS onderzocht de tien afgegeven indicaties en zette er zes "in de wacht". En kwam vervolgens tot de conclusie dat die tien indicaties onterecht waren afgegeven, maar uit coulance werd besloten de betreffende leerlingen toch, op kosten van OCW en VWS, voor vijf jaar een indicatie voor het internaat te geven.
De andere zes werden, zoals verwacht, afgewezen: een onverkwikkelijke situatie. Dat vond ook PvdA-kamerlid Agnes Wolbert, daartoe ingefluisterd door De Ombudsman en de FODOK. Zij besloot met steun van andere partijen een spoeddebat aan te vragen, maar zover hoefde het niet te komen: minister Klink van VWS besloot om deze zes "uit het oogpunt van redelijkheid en menselijkheid" ook een internaatsindicatie voor vijf jaar te geven.
Inmiddels heeft één leerling wel een afwijzing binnen, daarop zal nog actie ondernomen worden.
We gaan door!
De FODOK is natuurlijk heel blij voor de leerlingen die nu toch naar Haren kunnen en we hopen dat ook degene met de afwijzing zich uiteindelijk bij hen zal voegen.
Maar de FODOK wil ook een structurele oplossing voor internaatsleerlingen. Vandaar dat wij onze acties voortzetten. We zijn ons aan het beraden hoe we dat gaan doen, nu de urgentie er even af is.
Maar voor nu mag de vlag uit voor zestien leerlingen, die volgend jaar aan een nieuwe fase in hun leven beginnen, in Haren! We wensen hen en hun ouders een heel goede vakantie en nummer 17 heel veel succes en sterkte in de verdere procedure!
De uitzending van De Ombudsman zal in september plaatsvinden.
Bron: FODOK.nl
Reacties