Werkt vitamine B9 preventief tegen gehoorverlies?
Naarmate we ouder worden, verliezen we elke dag trilhaarcellen, die geluidssignalen doorsturen naar de hersenen. Uit een Nederlandse studie blijkt dat een hoge inname van vitamine B9 dit verschijnsel zou kunnen vertragen.
Gehoorverlies is onvermijdelijk met ouder worden, maar kan wel afgeremd worden, onder meer door overmatige blootstelling aan lawaai (MP3 met een te hoog geluidsvolume, werken in een lawaaierige omgeving enz.) te vermijden. Ook voeding zou merkwaardig genoeg bescherming kunnen bieden, vooral dan foliumzuur, beter bekend als vitamine B9 of als folaten.
Invloed van vitamine B9 op het gehoor
Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en van het universitaire ziekenhuis van Maastricht in Nederland volgden drie jaar lang 728 mannen en vrouwen tussen 50 en 70 jaar. Die namen elke dag willekeurig een supplement van 800 mcg vitamine B9 of een placebo. Bij de start van de studie bedroeg de gemiddelde gehoordrempel voor lagefrequentietonen (0,5 tot 2 kHertz) 11,7 decibel. Bij hogefrequentietonen (4 tot 8 kHertz) bedroeg die drempel 35 decibel. Na drie jaar stegen beide drempels met 1 decibel in de foliumzuurgroep , tegen 1,7 decibel in de placebogroep, maar alleen voor lagefrequentietonen.
Dat verschil zou volgens de auteurs verklaard kunnen worden door de hoge concentraties homocysteïne die werden vastgesteld bij de studiegroep. Dit aminozuur wordt namelijk uitgescheiden uit het lichaam door foliumzuur. Het verband met ons gehoor moet echter nog uitgediept worden, en de resultaten nog bewezen. Maar als dit op grotere schaal bevestigd wordt, zou gezonder eten het gebruik van hoorapparaten aanzienlijk kunnen verminderen, aldus een Amerikaanse onderzoeker die de studiebevindingen becommentarieerde.
Reacties