Week van de ondertiteling: 7 tot en met 13 april 2008
2008 is een belangrijk jaar voor de vele mensen die gebruik maken van teletekst-ondertiteling. In dat jaar geldt voor het eerst de wettelijke verplichting tot ondertiteling van Nederlandstalige tv-programma`s. Voor deze positieve ontwikkeling vraagt SOAP! (Samenwerkingsverband Ondertitel Alle Programma`s) aandacht in de Week van de Ondertiteling die plaatsvindt van 7 tot en met 13 april.
De zenders van de Publieke Omroep moeten in 2008 minimaal 80% laten ondertitelen. Dit percentage loopt op tot 95% in 2011. Voor de commerciële omroepen gelden andere percentages. Zij moeten dit jaar minimaal 15% ondertitelen. In 2011 moet dat percentage op 50% liggen. Het Commissariaat voor de Media controleert of de omroepen zich aan deze verplichting houden. Een flink minpunt vindt SOAP! dat de wettelijke verplichting tot ondertiteling niet geldt voor de RTL-zenders. Deze zenders zijn officieel Luxemburgs en vallen niet onder de Nederlandse wetgeving.
In een speciale krant (downloadbaar via www.ondertiteling.nu) worden de achtergronden van deze ontwikkeling toegelicht.
Tijdens de Week van de Ondertiteling zal aan het eind van elk programma op Nederland 1, 2 en 3 dat door NPO TT888 ondertiteld wordt een speciale boodschap te zien zijn. SOAP! start in deze week een actie waarbij doven en slechthorenden aan kunnen geven welke programmaâs zij ondertiteld wensen te zien: zie www.ondertiteling.nu
Teletekstondertiteling is niet alleen populair onder dove en slechthorende kijkers. Uit een onderzoek dat in 2007 werd verricht door Kijk- en Luisteronderzoek Kwalitatief blijkt dat er ongeveer vier miljoen gebruikers van teletekstondertiteling zijn. Dat is veel meer dan de naar schatting anderhalf miljoen Nederlanders die gehoorproblemen ondervinden. Bijna een kwart van de gebruikers schakelt pagina 888 in om tijdens het kijken het geluid zachter te kunnen zetten.
Binnenkort start NPO TT888 met de ondertiteling van het populaire VARA-programma De Wereld Draait Door. Om dit live-programma te kunnen ondertitelen wordt een trucje toegepast: de beelden worden met één minuut vertraging uitgezonden. Die ene minuut geeft de ondertitelaars in Hilversum de gelegenheid om er adequate ondertitels bij te maken.
Bron: SOAP!
Reacties