VRT en FEVLADO slaan de handen in elkaar
Op zaterdag 25 september is het WereldDovenDag en dat laat de VRT niet onopgemerkt voorbijgaan. De openbare omroep en de Federatie van Vlaamse Dovenorganisaties slaan de handen in elkaar om dove Vlamingen en de Vlaamse Gebarentaal deze week extra in de kijker te zetten. Zo zal een dove omroepster op vrijdag 24 september de programma’s aankondigen op Eén en vragen ook Ketnet en Radio 2 zich af wat het betekent om doof te zijn in Vlaanderen.
Met teletekstondertiteling via pagina 888 maakt de VRT haar programma’s het hele jaar door toegankelijk voor doven, slechthorenden en andere geïnteresseerden, maar ook op WereldDovenDag laat de openbare omroep zich niet onbetuigd. De VRT werkte samen met Fevlado, de Federatie van Vlaamse Dovenorganisaties, om op en rond WereldDovenDag aandacht te vragen voor doven en hun eerste taal, de Vlaamse Gebarentaal. Vanaf vrijdag 24 september zullen kijkers, luisteraars en surfers dan ook op verschillende momenten en verschillende platformen kunnen kennismaken met Vlaamse doven en de Vlaamse Gebarentaal. Een overzicht:
Dove omroepster op Eén
vrijdag 24 september om 13.30 uur, 14.50 uur, 18.00 uur, 20.10 uur, 20.40 uur en 23.10 uur op Eén
Op vrijdag 24 september is het niet een van de vertrouwde omroepsters, maar de 28-jarige Carolien Doggen die de programma’s aankondigt op Eén. Carolien is een dove jonge vrouw die halftijds aan de slag is als educatief medewerker bij Fevlado-Diversus vzw en halftijds als docente Vlaamse Gebarentaal in de Lessius-hogeschool in Antwerpen. Zij zal de Eén-programma’s vrijdag aankondigen in Vlaamse Gebarentaal, de eerste taal van de Vlaamse Dovengemeenschap. Naast haar zal Eén-omroepster Saartje Vandendriessche de woorden van Carolien tolken naar het Nederlands. Zowel dove als horende kijkers kunnen de aankondigingen ook volgen door teletekstondertiteling 888 in te schakelen. Carolien kijkt alvast uit naar vrijdag: “Toen ik vernam dat ik de kans krijg om dit project te mogen doen, was ik zeer blij. Een echte uitdaging voor mij. Ik ben erg verheugd dat VGT op tv komt en dat ik daartoe kan bijdragen, zodat de dovengemeenschap het in haar eerste taal kan volgen op tv.”
Daan en Jaron vertellen over hun school in Karrewiet
vrijdag 24 september om 18.05 uur op Ketnet; herhaling om 19.20 uur
Karrewiet brengt op vrijdag 24 september een portret van Daan Verstraete en Jaron Garitte, twee dove jongens die in het tweede middelbaar zitten, in een klas met horende leerlingen. Sommige vakken worden voor Daan en Jaron getolkt naar Vlaamse Gebarentaal, maar zonder een tolk de les volgen of praten met klasgenoten op de speelplaats is bijna onmogelijk. Karrewiet vraagt Daan en Jaron onder meer hoe het is om met een tolk naar school te gaan, hoe de andere jongeren het vinden om een dove klasgenoot te hebben en of hij zijn klasgenoten al wat gebarentaal heeft geleerd.
Wrapster Véronique leert gebarentaal
zaterdag 25 september om 9.05 uur, 9.30 uur, 10.10 uur en 11.10 uur op Ketnet
Wrapster Véronique Leysen heeft op zaterdag 25 september twee experts ter zake te gast in de wrap op Ketnet. Nicolas Franck, een dove jongen, komt vertellen over zijn leven en leert Véronique haar eerste woordjes in Vlaamse Gebarentaal. Daarnaast krijgt de wrapster ook Hilde Verhelst, een dove actrice, over de vloer. Met haar praat Véronique over het belang van een initiatief als WereldDovenDag en over haar bezigheden als actrice.
Portret van Sven en Danny op Radio 2
maandag 27 september van 16 tot 18 uur in Avondpost op Radio 2 West-Vlaanderen
Radio 2 West-Vlaanderen brengt op maandag 27 september in Avondpost een portret van Sven Verstraete en Danny Bekaert, twee dove voetbalspelers van Ingelmunster. Zij spelen er in eerste provinciale en communiceren er met gebaren en door te liplezen. Sinds Sven en Danny er voetballen, heeft Ingelmunster trouwens heel wat dove supporters.
Gebarentaal leren op Kaatje.be
Naar aanleiding van WereldDovenDag zet Ketnet ook graag haar Vlaamse Gebarentaalaanbod op Kaatje.be opnieuw in de kijker. Heel wat kinderen hebben ondertussen immers de Vlaamse Gebarentaal ontdekt op de website van Kaatje, het peuter- en kleuterplatform van Ketnet. Op Kaatje.be staan niet alleen de huizen van Kaatje en Kamiel, maar ook een tuinhuisje. Daar vinden kinderen filmpjes en een spelletje waarin meer dan 170 woorden uit de leefwereld van kinderen getolkt worden in Vlaamse Gebarentaal. Dove en slechthorende kinderen kunnen er op een leuke manier woorden in gebarentaal aanleren en die kennis oefenen in een spelletje. Maar het project laat ook horende kinderen spelenderwijs beseffen dat ‘horen’ niet evident is. Voor hen is gebarentaal een soort geheimtaal, bovendien eentje die hen in staat stelt om met dove en slechthorende kinderen te communiceren.
De inhoud van het gebarentaalaanbod werd ontwikkeld in samenwerking met Fevlado. Voor het gebarentaalproject op Kaatje.be van start ging, werd het eerst getest door ervaringsdeskundigen. De kleuters uit een school in Sint-Agatha-Berchem waar zowel Nederlands als Vlaamse Gebarentaal gebruikt wordt, gaven feedback, waarna Ketnet de toepassingen nog verder verfijnde.
Op Kaatje.be leren Kaatje en Kamiel Vlaamse Gebarentaal door naar de televisie te kijken in het ‘tuinhuisje’.
In een spelletje op Kaatje.be kunnen dove, slechthorende en horende kinderen hun kennis van de Vlaamse Gebarentaal op een leuke manier testen en verbeteren.
Over WereldDovenDag
WereldDovenDag vindt telkens de laatste zaterdag van september plaats, dit jaar op zaterdag 25 september in Brussel. Het wordt een speciale editie, want voor de allereerste keer werken de Vlaamse en Waalse dovenfederatie, de Federatie van Vlaamse Dovenorganisaties (Fevlado) en de Fédération Francophone des Sourds de Belgique (FFSB), samen voor de organisatie van WereldDovenDag. Voor Vlaanderen is het de zestiende WereldDovenDag en Wallonië is zaterdag aan zijn zeventiende editie toe.
Voor de gelegenheid vindt WereldDovenDag dit jaar plaats in het Paleis der Natie, waar het Federaal Parlement huist. Daarnaast wordt er ook een grote tent opgesteld in het Warandepark, dat tussen het Federaal Parlement en het koninklijk paleis ligt.
Naar goede gewoonte wordt WereldDovenDag een echte feestdag. De hele dag is er doorlopend een informatiebeurs en zijn er sportactiviteiten, debatten en workshops. Er is een studievoormiddag en in de namiddag plannen de organisatoren een optocht door Brussel met witte handschoenen, een initiatief waarmee Fevlado en FFSB de Vlaamse Gebarentaal (VGT) extra in de kijker willen zetten. VGT is een erkende taal in Vlaanderen en het is de eerste taal en voorkeurstaal van de Vlaamse Dovengemeenschap. De taal wordt ook gebruikt door heel wat horende mensen.
Op en rond WereldDovenDag slaan Fevlado en de VRT de handen in elkaar om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met Vlaamse Gebarentaal en hen bewust te maken van de noden van doven.
Noot: de gebarentaal waarvan sprake in deze tekst is de Vlaamse variant. Het gaat dus altijd over Vlaamse Gebarentaal (VGT), ook als in de tekst enkel `gebarentaal` wordt vermeld.
Reacties