Vroegtijdig ontdekt gehoorverlies, bespaart JGZ miljoenen
Uit recent onderzoek blijkt dat de jeugdgezondheidszorg in Nederland erg effectief werkt. Vooral de preventieve aanpak is een van de sterke punten. Met het vroegtijdig opsporen van gehoorverlies, bespaart de jeuggezondheidszorg bijvoorbeeld miljoenen per jaar.
De jeugdgezondheidszorg kost 433 miljoen euro per jaar, maar de interventies leveren 5,6 miljard euro op. Het resultaat van de jeugdgezondheidszorg bedraagt per jaar dus 5,2 miljard euro. Dat betekent dat iedere euro die jaarlijks wordt geïnvesteerd, weer 11 euro oplevert.
Preventieve gehoortest
Uit het rapport van ActiZ bleek dat vooral de preventieve aanpak een sterk punt is van de Nederlandse jeugdgezondheidszorg. Als voorbeeld wordt het direct opsporen van aangeboren gehoorverlies in de eerste weken na de geboorte genoemd. Deze preventieve gehoortest die bij alle baby's wordt uitgevoerd, zorgt er volgens de onderzoekers voor dat de taal- en spraakontwikkeling van kinderen met een gehoorverlies toch goed op gang kan komen. En dit zou de samenleving jaarlijks 343 miljoen euro besparen.
Tijdig gehoorfunctie herstellen
Het rapport stelt dat kinderen waarbij een gehoorverlies niet vroegtijdig wordt ontdekt gedurende hun gehele leven een ernstige tot zeer ernstige doofheid hebben, waardoor de spraak- en taalontwikkeling niet op gang komt. Het is dus van belang dat de gehoorbeperking tijdig kan worden opgespoord zodat de gehoorsfunctie herstelt kan worden met behulp van een cochlear implantaat (CI). Wat het CI-traject de samenleving kost, daar wordt niet over gesproken in het rapport.
Bron: ActiZ
Reacties