Verknal je gehoor niet op festivals
Festivals, MP3-spelers en vuurwerk kunnen voldoende lawaai veroorzaken om je gehoor tijdelijk of blijvend aan te tasten.
Het buiten-festivalseizoen is al een tijdje gaande, waardoor duizenden jongeren, maar ook volwassenen kans op gehoorbeschadiging lopen als ze (te vaak) te veel lawaai horen.
Veel festivalliefhebbers weten niet dat te hard geluid blijvende schade kan veroorzaken. Het is daarom geen overbodige luxe om oordoppen aan te schaffen tijdens bijvoorbeeld Lowlands. Slecht horen is volgens de Hoorstichting een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen. In Nederland horen 1,5 miljoen mensen slecht, waaronder ook kinderen en jongeren.
Uitgaan
Disco`s, live-concerten, MP3-spelers, en zelfs urenlang in een druk café zitten kan gevaarlijk zijn voor je gehoor. Hoe zit dat precies? Zonder gehoorbescherming kun je per dag acht uur lang 80 decibel ondergaan zonder schade op te lopen. Iedere 3 dB erbij betekent een halvering van die tijd. Bij 83 dB is dus vier uur nog veilig, 89 dB één uur. Een druk café zit op 85-90 dB, een dance-event op gemiddeld 100 dB of hoger. Sommige MP3-spelers komen tot boven de 100 dB en kunnen geluid produceren dat vergelijkbaar is met het geluid van een cirkelzaag op volle toeren.
Herstel of niet
Het gehoor kan zich herstellen, maar het verlies kan ook blijvend zijn. Zijn de cellen die het geluid transporteren eenmaal stuk, dan blijft dat zo. Bij lawaaislechthorendheid gaat vooral de waarneming van hoge tonen verloren. Dit kan gepaard gaan met het waarnemen van hinderlijke bijgeluiden als piepen en zoemen (tinnitus). Lawaai is de bekendste boosdoener, maar gehoorverlies kan ook allerlei andere oorzaken hebben, variërend van hoge bloeddruk tot infectieziekten. Slechthorendheid kan ook een bijwerking zijn van medicijnen.
Ouderdom
Meestal wordt gehoorverlies veroorzaakt door ouderdom. Meer dan de helft van de 70-plussers is slechthorend. Deze vorm van gehoorverlies ontstaat geleidelijk, waarbij beide oren ‘gelijk optrekken’. Ook hier gaat het horen van hoge tonen het eerst verloren. Toch zijn er steeds meer jongeren die een gehoortoestel nodig hebben. Gehoorbeschadiging door lawaai ligt hier meestal aan ten grondslag. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Gehoorbeschadiging door lawaai is namelijk onherstelbaar. Als daar op latere leeftijd de normale ouderdomsschade bijkomt, telt dat dubbel.
Andere oorzaken
Voordat het stempel blijvende gehoorschade opgeplakt wordt, is het nog wel zaak een aantal andere oorzaken uit te sluiten. Denk hierbij aan:
- propje (oorsmeer) in de gehoorgang
- (midden)oorontsteking
- de ziekte van Ménière
- ototoxiciteit (bepaalde medicijnen kunnen cellen in het binnenoor beschadigen)
- otosclerose (abnormale botvorming in het oor)
- neurinoom (aandoening van de gehoorszenuw)
- functionele slechthorendheid (met psychische oorzaak)
Bij een plotseling opkomende doofheid is het raadzaam de huisarts te raadplegen.
Testen
Wil je weten hoe goed je gehoor is? Doe De Nationale Hoortest.
Wil je weten of jouw MP3-speler vaak te hard staat? Doe dan de MP3check.
Auteur: Yolanda Stil en Rachel van de Pol
Bronnen: Milieu Centraal, Nationale Hoorstichting, Algemeen Dagblad
Bron: dokterdokter.nl
Reacties