Van doof naar horend met CI
Een team van specialisten van het Maastricht UMC+ heeft onlangs bij de vijfhonderdste patiënt een cochleair implantaat (CI) geïmplanteerd. Dit betekent dat in het werkgebied van het Maastricht UMC+ vijfhonderd patiënten het gehoor weer terugkregen of daar een sterke verbetering in ondervinden.
Een CI is een elektronisch hoorapparaat dat operatief wordt ingebracht in het slakkenhuis, het binnenste deel van het oor. Het CI, uitgevonden in de jaren '80, zet geluid om in elektrische impulsen die de gehoorzenuw rechtstreeks stimuleren. Hierdoor kunnen mensen die vrijwel doof zijn, zowel volwassenen als kinderen, voor het eerst of opnieuw geluiden en spraak leren waarnemen.
Restgehoor verbeteren
'Inmiddels passen we het CI ook steeds vaker toe bij patiënten met nog flink wat restgehoor,' vertelt KNO-arts en teamleider prof.dr. Robert Stokroos. 'Nog niet zo lang geleden waren die patiënten aangewezen op het dragen van twee hoorapparaten, wat bij ernstig gehoorverlies niet altijd meer helpt om beter te kunnen verstaan. Tegenwoordig weten we dat één hoorapparaat aan het ene en een CI aan het andere oor daarbij soms juist wel helpen. De opgedane jarenlange ervaring in ons multidisciplinaire team helpt ons patiënten goed te adviseren: we willen natuurlijk voor iedere patiënt alleen het allerbeste.'
Eerste
Het Maastricht UMC+ is één van de acht universitaire ziekenhuizen in Nederland die zich bezighouden met deze specialistische ingreep, de training en de nazorg. In Maastricht werd het eerste implantaat geplaatst in 2000, ruim 12.5 jaar geleden. Het kleine, startende team van toen is inmiddels uitgegroeid tot het CI-team Zuid-Oost-Nederland, met revalidatie-partners in Venlo en Eindhoven.
Op de foto: vlnr KNO-arts prof.dr. Robert Stokroos, 500ste patiënt dhr. G. Lenssen (72 jaar, uit Venlo) en audioloog dr. Erwin George.
Reacties