Tinnitus geworteld in meerdere hersengebieden
Steeds meer jongeren hebben last van oorsuizen (tinnitus). Promovendus Kris Boyen ontdekte dat tinnitus geworteld is in een netwerk van hersengebieden en dat mensen met oorsuizen meer grijze massa hebben.
Mensen met tinnitus hebben last van een piep in de oren die andere mensen niet horen. Steeds meer jonge mensen hebben dit, vaak als gevolg van te luide muziek. UMCG-promovendus Kris Boyen voerde MRI-studies uit bij mensen met tinnitus. Ze onderzocht zowel de structuren in de hersenen, als de functies van hersengebieden.
Hersengebieden
Boyen liet zien dat tinnitus geworteld is in een netwerk van hersengebieden en dat niet alleen het gebied dat geluid verwerkt (de auditieve hersenschors) erbij betrokken is. Ook stelde ze vast dat tinnituspatiënten meer grijze massa hebben in de auditieve hersenschors, maar ook in andere gebieden van het brein. De grijze massa is verantwoordelijk voor de verwerking van informatie.
Thalamus
Boyen legde daarnaast een link tussen het hebben van tinnitus en het abnormaal functioneren van de thalamus. In een eerste studie vond zij een zwakkere functionele verbinding tussen de auditieve hersenschors en de hersenstam. In een vervolgstudie kon ze geen luidheidsafhankelijke activatie in de thalamus vinden, maar wel in de auditieve hersenschors en de hersenstam.
Beide resultaten kunnen geïnterpreteerd worden als het abnormaal functioneren van de thalamus bij tinnituspatiënten. Boyen stelt dat de resultaten van haar onderzoek ons een stap dichter bij begrip van het ontstaan van tinnitus brengen.
Bron: Gezondheidsnet
Reacties