Te luide bands voor de rechter?
In België is discussie ontstaan over het geluidsvolume op festivals. Op een Vlaams politiek metablog doet een blogger de volgende uitspraak: ‘Festivals kunnen dodelijk zijn. De bands die op festivals teveel decibel produceren, en de organisatoren, horen voor de strafrechter, voor het bewust toebrengen van `slagen en verwondingen` aan tienduizenden mensen, met als bezwarende omstandigheid dat ze tot de dood kunnen leiden.’
De discussie is mede ontstaan door de zelfmoord van de 29-jarige Dietrich Hectors en een artikel in De Standaard van afgelopen weekend over het geluidsvolume op Pukkelpop.
Op dit moment wordt het volume op festivals geregeld via een koninklijk besluit uit 1977. Dit besluit bepaalt dat de grens voor elektrisch versterkte muziek op 90 decibel ligt. Bij festivals worden vaak uitzonderingen tot 100 decibel toegestaan. Veel te hard.
Decibels (dBA) worden gemeten op een logaritmische schaal. Dat betekent dat een verhoging van 3dB een verdubbeling van het geluid inhoud. Professor Bart Vinck (UGent) verklaart: ‘75 decibel kun je acht uur lang verdragen zonder problemen, 90 decibel mag je maar een kwartier ondergaan, als je boven de 100 decibel gaat, mag je maar heel kort blootgesteld worden aan dat geluid.’
‘De wetgeving is verouderd’, zegt professor Bart Vinck van de UGent. De huidige wet bepaald dat geluid gemeten wordt binnen de `spraakzone`, dat wil zeggen tussen 250 en 8.000 Hertz. Daardoor worden lage tonen, die we niet gebruiken in ons spreekregister, niet meegeteld. Die tonen situeren zich tussen 20 en 100 Hertz.
Een meting die de lage tonen er bijneemt, is dus veel realistischer, omdat eigentijdse popmuziek veel meer en beter de bastonen kan opnemen en weergeven dan in de jaren zeventig. Gemeten naar de huidige wettelijke normen blijven de meeste bands tussen 98 en 105 decibel (onderzoek UGent). Realistisch gemeten ziet het decibelplaatje op Pukkelpop er heel anders uit. De meeste groepen bereiken een geluidsniveau tussen de 110 en 125 decibel.
Een dergelijke meting toont aan dat de geluidsproblematiek, die de afgelopen maanden steeds meer weerklank krijgt, niet enkel voor het gehoor gevaar oplevert. De trillingen van de lage tonen vormen een bedreiging voor het cardiovasculair systeem van elke bezoeker, meent Vinck.
Tegelijk hebben uitgerekend die bastonen, die bij uitstek opduiken in dj-muziek, een grote aantrekkingskracht op de bezoekers. Tot dusver wilden beschermende acties, onder meer door het uitdelen van oordopjes, de jongeren vooral bewust maken van het gevaar. Men ziet geluidsoverlast nog te veel in functie van de omgeving, en niet van de mensen`, aldus professor Vinck.
De Vlaamse Minister van Cultuur, Natuur en Leefmilieu Joke Schauvliege wil een werkgroep samenbrengen om het probleem van geluidsoverlast op festivals te bespreken.
Op Wikipedia is een overzicht te vinden van de meest luide bands ooit. Recent heeft de band KISS in Canada het volume van 136dB bereikt. Geen record om trots op te zijn…
Dit artikel is gebaseerd op de volgende artikelen: Schauvliege wil beraad over festivalgeluid, `Organisatoren zijn mee verantwoordelijk voor geluid`, Bassen maken Pukkelpop luid, Een festival als een straaljager, Festivals kunnen dodelijk zijn.
Reacties