Stilte a.u.b… een documentaire over ongewenst geluid
Wat als geluiden zo levensbepalend worden dat elke dag, elk uitstapje en elk contact een uitdaging vormen? De Amerikaanse filmmaker Jeffrey Scott Gould maakte daar een film over, getiteld Quiet please…
Voor zijn film interviewde Gould vele mensen die – net als hijzelf – lijden aan misofonie. Misofonie is een neurologische aandoening, waarbij iemand bijzonder gevoelig is voor geluiden die een fysiologische reactie oproepen.
Bij misofonie wekken specifieke geluiden echter extreme negatieve gevoelens van woede, walging of haat op. Misofonie betekent dan ook letterlijk: ‘haat van geluid’. Hierbij wordt iemands aandacht geheel naar zo’n geluid toegezogen, automatisch gevolgd door de hevige gevoelens. Helder nadenken en zichzelf kalmeren kan men op dat moment niet.
Zo merkte Gould op zijn zevende dat bepaalde geluiden hem uit zijn concentratie hielden. Het snotteren van een klasgenootje zorgde er bijvoorbeeld voor dat hij zijn toets niet kon maken. Zelf ervaart hij bij het horen van dergelijke geluiden plotselinge adrenaline, een verhoogde hartslag en een gevoel van woede; een gevoel dat hij niet kan wegdenken, maar dat er uit moet. In de loop der jaren kon hij steeds meer geluiden aan zijn lijst toevoegen.
Het gaat bij misofonie vooral om alledaagse, zachte en meestal menselijke geluiden, zoals niezen, kuchen, ademen en fluiten. Van mond- en keelgeluiden hebben mensen met misofonie vaak het meest last. Maar ook andere door mensen, dieren of apparaten geproduceerde geluiden kunnen triggers zijn: het tikken van een klok, het typen op een toetsenbord of het zingen van vogels.
Door de aandoening kunnen zij problemen ondervinden op het gebied van school en studie, werk, relaties, ouderschap en algemene gezondheid. Zij voelen zich onbegrepen en ondervinden onder andere concentratieproblemen en schuld-, schaamte- en angstgevoelens. Misofonie beheerst echt hun leven.
Een trailer van de documentaire verscheen in juni 2015 al op YouTube. Met zijn film wil Gould een eerlijk beeld schetsen van misofonie, door te laten zien wat het is en hoe dit het dagelijks leven van iemand met deze aandoening kan beïnvloeden. Hij hoopt hiermee bij te dragen aan meer begrip voor mensen met misofonie. Deze maand gaat de film in première in New York.
Meer weten over misofonie? Klik hier.
Dit artikel is gebaseerd op een artikel in Metro Nieuws en informatie van Vereniging Misofonie NL
Reacties