Slechthorenden onnodig lang in sociaal isolement
Uit onderzoek van TNS-NIPO blijkt dat mensen met gehoorproblemen gemiddeld zeven jaar wachten voordat zij iets ondernemen om weer beter te kunnen horen. Hierdoor kunnen mensen onnodig in een sociaal isolement terecht komen. De Week van het Oor maakt mensen met gehoorproblemen erop attent dat er vele keuzemogelijkheden zijn om weer beter te kunnen horen.
Herman ten Berge, directeur van de Nationale Hoorstichting, één van de organisaties achter de Week van het Oor: “Heel veel mensen krijgen te maken met gehoorproblemen, het is beroepsziekte nummer één in Nederland. Het echte probleem is niet eens zozeer het verminderde gehoor, maar wat er tussen de oren van deze mensen zit. Slechthorenden zonder hoorhulpmiddel blijken namelijk verkeerde verwachtingen te hebben van de reacties in hun sociale omgeving. Uit het TNS-Nipo onderzoek blijkt dat het tegenwoordig algemeen geaccepteerd is om een hoortoestel te dragen, door jong én oud en tegenwoordig zijn er zeer compacte modellen die nagenoeg onzichtbaar zijn. Dan is het toch vreemd dat velen schromen om iets aan hun gehoorverlies te doen. Wie gehoorproblemen heeft, raden we aan om naar z’n oren te laten kijken door een audicien, audioloog of KNO-arts. De ervaring leert dat mensen vaak versteld staan van de mogelijkheden en spijt hebben als haren op hun hoofd dat ze niet eerder naar een oplossing hebben gezocht.”
Drempelvrees
Het onderzoek van TNS-NIPO laat een duidelijk verschil zien tussen de perceptie van slechthorenden zónder hoortoestel en slechthorenden mét een hoortoestel. In vergelijking met hoortoesteldragers vinden slechthorenden zonder hoortoestel minder vaak dat het dragen van een hoortoestel geaccepteerd is. Ook vinden zij vaker dat het hoortoestel eerder iets voor ouderen is en denken zij vaker dat hoortoestellen opvallen. Hier lijkt sprak te zijn van drempelvrees en dat is extra jammer, aangezien 93% van de partners van slechthorenden liever heeft dat de partner een hoortoestel draagt dan dat deze gesprekken niet kan volgen.
De Week van het Oor
Door alle campagnes en acties die tijdens de Week van het Oor plaatsvinden, hopen de organisatoren slechthorenden over hun drempelvrees heen te helpen. Want hoe eerder een slechthorende een bewuste keuze maakt om iets aan het gehoor te doen, des te makkelijker verloopt het aanpassingstraject. De Week van het Oor loopt nog tot en met zaterdag 24 april 2010. De week wordt georganiseerd door de Nationale Hoorstichting, NVVS, FOSS, Oorakel, NVAB, GAIN, UVIT, KNO-vereniging en FENAC.
Download hier het volledige rapport van TNS-NIPO onderzoek
Foto: Pauline Smeets, voorzitter van de vaste Kamercommissie voor VWS, krijgt het rapport “Het gehoor van Nederland” aangeboden door Herman ten Berge, directeur van de Nationale Hoorstichting.
Reacties