3 maart Wereld Gehoordag: campagne Oorfonds voor meer geld voor gehoorproblemen
Stichting Oorfonds Nederland vraagt aandacht voor het gebrek aan geld voor oorproblemen. Dat doen ze met een postercampagne rondom Wereld Gehoordag op 3 maart. Zonder geld kan er geen onderzoek plaatsvinden. En zonder onderzoek is er geen oplossing.
Volgens Oorfonds gaat er veel minder geld naar gehoor- en evenwichtsonderzoek dan naar andere academische onderzoeken. Het fonds vindt dat vreemd. 1,8 miljoen Nederlanders worstelen met ooraandoeningen. Oorfonds-voorzitter Rene van der Heijden vertelt waarom dit onderzoek zo belangrijk is: ‘Gehoor is de sleutel tot communicatie, tot erbij horen in de maatschappij. Zonder goed werkende oren sta je op flinke achterstand. Je krijgt minder mee, je begrijpt minder, je wordt onzekerder en je schiet gemakkelijk in een kramp waardoor je je terugtrekt in eenzaamheid.’
Gehoorverlies moet weer belangrijk worden
Volgens Oorfonds-voorzitter Rene van der Heijden werd gehoorverlies lang niet gezien als een medisch probleem. ‘We konden er immers gewoon niets aan doen toen. Het was te ingewikkeld. Voor hulp bij gehoorverlies ging je niet naar de dokter, je ging naar de winkel, naar een audicien.’ Mensen moesten er vooral mee ‘leren omgaan’ en konden een hoortoestel krijgen. ‘Leren omgaan is natuurlijk nog steeds heel belangrijk, maar inmiddels mogen we verder denken’, zegt Rene. ‘Gehooraandoeningen hebben vaak een medische oorzaak. Volgens recent onderzoek is 30% van alle ooraandoeningen, zoals gehoorverlies, tinnitus en evenwichtsverlies, erfelijk. Met cel- en genetische therapieën kunnen we iets doen aan gehoor- en evenwichtsproblematiek, maar we hebben dan wel geld nodig voor ondezoek.’
Reacties
dat was in het verleden dat er hobby matig een hoorapperaat werd verkocht en dat je niet gehoord werd wat je wilde
horen namelijk erbij betrokken zijn wat je pröblemen zijn er werd overheen gepraat nu is dat probleem in mindere
mate gelukig maar dat er nu echte vaklüi zijn die voor opkomen echt werk voor je maken en echt de fabrikant er bij halen
om problemen neer te leggen wat er gedaan word ik ben zeer blij dat ze mij geholpen hebben
#1
Nou, ik moest meteen naar de specialist en die zei niet veel. Z’n assistente praatte fluisterend. Er kwam één hoorapparaat. Binnen een jaar het tweede, die er natuurlijk meteen bij had moeten komen.
En elke 5 jaar naar de huisarts voor een verwijzing naar de kno-arts voor de verwijzing naar de audioloog en eindelijk kwamen er dan de volgende hoorapparaten uit de bus, die je natuurlijk eerst op proef kreeg.
#2
Had er behoorlijk de pest in, dat je telkens een zielig verhaal of zo moest ophangen. Ben ermee gestopt. “Waar komt u voor?” “De vijf jaar zijn om.” “Waaaaaaaat, komt u daarvoor?!!” “Tja, dat is de route hè?”. Dat viel niet te ontkennen.
#3
Vertel eens wat meer over zomaar naar de hoorapparatenboer gaan om er een of twee te kopen. Kan me daar niets bij voorstellen. Maar ik kan me inmiddels ook niet voorstellen bij gehooronderzoek sinds de woordjestest complete flauwekul geworden is en onmiskenbaar slechthorende mensen onverrichter zake weggestuurd worden met de leugen dat het woordaudiogram 100% goed was.