Onthulling monument Joodse Dove slachtoffers naziregime
Op zondag 17 oktober 2010 wordt het herdenkingsmonument onthuld ter nagedachtenis aan de vermoorde Joodse, Dove slachtoffers van het naziregime. Het herdenkingsmonument komt te staan op het Hortusplantsoen te Amsterdam.
Stichting DovenShoah, de initiatiefnemer van dit herdenkingsmonument, nodigt hierbij iedereen uit om aanwezig te zijn bij de onthulling. Het Hortusplantsoen bevindt zich tegenover de voormalige dovenschool J.C. Ammanschool, waarvandaan dove kinderen en leerkrachten zijn weggevoerd. De onthulling vindt plaats om 14.00 uur. Het monument wordt onthuld door Anna Vos-van Dam samen met Hedy d’ Ancona. Rabbijn Evers zegt de kaddiesj.
Het monument is gemaakt door Truus Menger (85 jaar), voormalig verzetsstrijdster en maker van meerdere oorlogsmonumenten. Dit is tevens het laatste monument dat zij zal maken.
Het monument wordt geadopteerd door de Koninklijke Kentalis Scholengemeenschap Signis. Leerlingen van de dovenschool zullen jaarlijks bij de herdenkingen aanwezig zijn en in de lessen zal aandacht besteed worden aan de geschiedenis van Joodse doven.
Het herdenkingsmonument en de onthulling werden mogelijk gemaakt door royale sponsors, vele gulle donateurs en subsidies van Maatschappij tot Nut van `t Algemeen en Maror.
Waarom aandacht voor Joodse doven?
Joodse doven hebben een belangrijke rol gespeeld in het sociaal-culturele leven binnen de dovengemeenschap. Toch kennen maar weinig doven de geschiedenis en de verhalen van Joodse doven voor en tijdens de tweede wereldoorlog. Stichting DovenShoah vindt het belangrijk dat hier meer aandacht voor komt.
Waarom herdenken?
Soms stellen mensen de vraag: Is dat nou nog steeds nodig, dat herdenken ? Het antwoord van Stichting DovenShoah op die vraag, is: Ja, dat is nog steeds nodig.
De kleine dove Ina Nanny Blits vierde haar vijfde verjaardag in de gaskamer.
De oude dove Isaac Nathans was 83 jaar toen hij overleed in Westerbork. Misschien was hij wel blij dat hij doodging.
Het dove echtpaar Isaac Arons en Metta de Jong hadden samen met hun zoon en dochter in 1941 hun 25-jarig huwelijk gevierd. Twee jaar later, na een verschrikkelijke en angstige reis komt de familie aan in Sobibor, waar het hele gezin op dezelfde dag wordt vermoord. Waarschijnlijk is het hele gezin vanuit de trein rechtstreeks naar de gaskamers gestuurd.
Alle mensen die we herdenken – en dat is maar een hele kleine groep van al die miljoenen mensen en van alle dove Joden die vermoord zijn – vertellen ons hun eigen verhaal. Als wij hun verhaal niet meer willen horen en niet verder vertellen, dan kunnen er andere `Ina`s`, `Isaac`s` en `families Arons` ontstaan, die bijna hetzelfde verhaal kunnen vertellen. Daarom is herdenken en doorgeven van de verhalen belangrijk.
Kijk voor meer informatie op www.dovenshoah.nl.
Reacties