Doven en slechthorenden doen bod op uitzendrechten Eredivisie.
Woensdag 1 december deed het Samenwerkingsverband Ondertitel Alle Programma’s! (SOAP!) met € 1.000 (de prijs van één uur ondertiteling) een symbolisch bod op de uitzendrechten van de Eredivisie. Met deze actie pleit SOAP! als vertegenwoordiger van alle doven- en slechthorenden-organisaties voor het behoud van ondertiteling bij het uitzenden van voetbalwedstrijden. Hiermee springt SOAP! in de bres voor de 1,5 miljoen doven en slechthorenden die Nederland telt.
Wanneer één van de commerciële omroepen de uitzendrechten verwerft, is de kans groot dat de wedstrijden, samenvattingen en besprekingen niet ondertiteld worden ten behoeve van de grote groep doven en slechthorenden die Nederland telt. Als de wedstrijden bij de Publieke Omroep blijven, zal de ondertiteling gehandhaafd blijven. Met het bod wil SOAP! aandacht vragen voor de dreigende verdwijning van de ondertiteling van Eredivisie-wedstrijden.
Programma’s van commerciële omroepen worden nagenoeg niet ondertiteld (met uitzondering van de soap GTST). SBS6 bleek samen met Oranjesponsor Nationale Nederlanden in het verleden echter wel gevoelig voor de roep om ondertiteling. Enkele EK-wedstrijden van Oranje werden ondertiteld, een unicum in de geschiedenis van de commerciële vaderlandse televisiegeschiedenis. De Mol, die de Oranjewedstrijden in 2005 op tv brengt, heeft toegezegd deze uitzendingen ook van ondertiteling te voorzien.
Maar deze incidenten geven geen reden tot optimisme. Tot dusver heeft géén van de commerciële omroepen toezeggingen gedaan voor het behoud van ondertiteling, mochten zij de uitzendrechten van de Eredivisie verkrijgen. Dit ondanks het feit dat staatssecretaris Cultuur en Media Van der Laan aangekondigd heeft dat zij binnenkort de omroepen gaat verplichten tot ondertiteling. Ook de Eredivisie CV heeft in haar voorwaarden voor het uitzenden van de wedstrijden geen expliciete voorwaarden over ondertiteling ten behoeve van doven en slechthorenden opgenomen, juist in een tijd waarin de maatschappelijke functie van voetbal volop in de belangstelling staat.
Deze week werd met steun van premier Balkenende en staatssecretaris Ross-Van Dorp de Stichting Meer Dan Voetbal gelanceerd. Deze stichting maakt zich sterk voor de maatschappelijke functie van voetbal, o.a. rond de thema’s toegankelijkheid, leefomgeving van voetbal en maatschappij. Thema’s die bij uitstek relevant zijn bij ondertiteling voor doven en slechthorenden en die de noodzaak tot ondertiteling verder onderstrepen.
Met het symbolische bod van € 1.000 doet SOAP! een beroep op een aantal criteria die Eredivisie CV hanteert bij de toewijzing van de tv-uitzendrechten. Naast een beoordeling van een financieel bod kijkt Eredivisie CV ook naar bereik en kwaliteit. Door rekening te houden met een potentieel van 1,5 miljoen doven en slechthorenden wordt met de toevoeging van ondertiteling bij de Eredivisie-voetbaluitzendingen niet alleen het bereik enorm vergroot maar ook de kwaliteit van de tv-uitzendingen verhoogd. Argumenten die ook van belang zijn voor de sponsoren van de wedstrijden en de commerciële mogelijkheden van alle betrokkenen aanzienlijk vergroten. Het bod van SOAP! kan nagelezen worden op www.ondertiteling.nu .
Reacties