Nieuwe, strengere richtlijnen tegen omgevingslawaai
Een laagvliegend vliegtuig, een trein die voorbij raast, een snelweg in je achtertuin: omgevingsgeluid is overal. Ook thuis, en dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt daarom met nieuwe en strengere richtlijnen.
Dat omgevingslawaai niet goed voor je is, is al vaker geconstateerd door verschillende instanties en onderzoekers. Vooral wanneer je thuis ook herrie ervaart en het je belemmert om uit te rusten, kan het op den duur klachten veroorzaken. De WHO heeft in 1999 richtlijnen opgesteld, maar die zijn door onder andere groei van de bevolking en de economie verouderd. Daarom heeft zij nu strengere richtlijnen gemaakt om te voorkomen dat mensen letterlijk ziek worden van de herrie.
Eén van de regels is dat auto’s en vrachtwagens niet meer dan 53 decibel aan geluid mogen produceren, vliegtuigen en windmolens 45 decibel en voorbij razende treinen 54 decibel. Alles erboven kan schadelijk zijn voor de gezondheid.
Psychische en lichamelijke klachten
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verrichtte in Nederland onderzoek naar omgevingslawaai. Uit onderzoek blijkt dat 37 procent van de huishoudens in Nederland omgevingslawaai ervaart. Dat betekent dat drie miljoen huishoudens last heeft van 55 decibel of meer aan geluid in en om het huis. Dat zijn bijna drie miljoen huishoudens in Nederland.
Een teveel aan omgevingslawaai kan leiden tot psychische en lichamelijke klachten en zelfs tot sterfgevallen. Wanneer men thuis te veel geluidshinder ervaart, kan dit leiden tot stress waardoor lichamelijke klachten als hart- en vaatziekten of slaapgebrek kan ontstaan. Fred Woudenberg, hoofd van de afdeling leefomgeving van de GGD in Amsterdam zegt hierover: ‘Als je alle geluidsbronnen bij elkaar neemt, kun je zeggen dat in Nederland honderden mensen per jaar een hartinfarct krijgen door lawaai.‘
Effect op kinderen
Tijdens het onderzoek is ook bekeken wat omgevingslawaai met kinderen doet. Door te veel blootstelling aan lawaai kan de ontwikkeling van kinderen in het gedrang komen. Zij kunnen concentratieproblemen krijgen, chronische stress oplopen en het kan hun leesvaardigheid in de weg zitten. Deze klachten kunnen uiteindelijk leiden tot ziektes als diabetes en obesitas.
Verder is onderzocht of meerdere geluidsbronnen tegelijkertijd in huis een sterker effect hebben. Stephen Stansfeld, hoofd van de commissie die de nieuwe richtlijnen opstelde, bevestigt dit. Dit onderzoek moet in de toekomst echter nog verder worden uitgediept.
Nederland
Het RIVM zal de richtlijnen van de WHO bestuderen en advies geven aan de regering over hun bevindingen. ‘Het is een advieswaarde’, zegt Woudenberg. ‘De WHO zegt eigenlijk: als je wilt dat mensen gezond zijn, dat ze rustig kunnen slapen en geen hartinfarcten zullen ontwikkelen, dan moet de hoeveelheid geluid omlaag.’
Of Nederland de nieuwe normen overneemt of niet is nog niet duidelijk.
Bron: RTLnieuws
Reacties