Nederlandse Gebarentaal op erfgoedlijst UNESCO
Op 7 mei bezocht Dovenschap een informatiebijeenkomst van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Komt de Nederlandse Gebarentaal op de werelderfgoedlijst van UNESCO te staan?
Dovenschap wil de Nederlandse Gebarentaal voordragen voor de Nederlandse inventarislijst voor belangrijk immaterieel erfgoed van UNESCO. Zij zegt hierover: ‘De Nederlandse Gebarentaal (NGT) is een natuurlijke taal met een eigen grammatica en woordenschat. Voor dove mensen zijn gesproken talen niet toegankelijk omdat ze de klanken niet kunnen horen. Ook kunnen ze maar een deel van de klanken van de lippen aflezen. Daarom gebruiken doven in Nederland NGT om onderling met elkaar te communiceren. Gebarentaal is een visuele taal die wordt gevormd door de handen, het gezicht en de ogen.’
Immaterieel erfgoed
Immaterieel erfgoed is ‘levend erfgoed’. Het omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit.
UNESCO
De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) is opgericht in 1945. UNESCO gebruikt de werkterreinen onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie om de doelstellingen van de Verenigde Naties te realiseren, namelijk: ontwikkeling van universele waarden en verbetering van de leefomstandigheden van alle mensen ter wereld.
Werelderfgoedlijst
Nederland heeft in 2012 het Immaterieel Erfgoedverdrag van UNESCO geratificeerd. De eerste stap is het opstellen van een Nationale Inventaris. De coördinatie hiervan ligt bij het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Op basis van deze inventaris kan ons land nominaties voordragen voor de internationale Representatieve Lijst. Over opname op die lijst besluit een intergouvernementeel Comité van UNESCO-lidstaten.
Op deze manier wil Dovenschap de Nederlandse Gebarentaal voordragen. Hopelijk wordt de Nederlandse Gebarentaal dan toegevoegd aan het Nationale Inventaris voor belangrijk immaterieel erfgoed.
Gebaseerd op een artikel van Dovenschap
Reacties