
30+ en studeren? Hopelijk binnenkort mét tolk
Op dit moment kunnen dove en slechthorende mensen boven de 30 jaar oud of met een deeltijdstudie niet gratis gebruikmaken van een tolk gebarentaal in het onderwijs. Zij krijgen geen tolkuren voor hun studie en moeten de tolk zelf betalen, of de lessen volgen zonder tolk. Een wijziging van de Wet overige OCW-subsidies moet hier verandering in brengen.
Steeds meer dove en slechthorende mensen volgen regulier onderwijs of speciaal onderwijs. Daarvoor hebben zij een tolk Nederlandse Gebarentaal nodig. De tolk vertaalt alles wat er tijdens de les gezegd wordt, en andersom. Ook tijdens werkgroepen, presentaties, toetsen, examens en schoolreisjes kan een tolk worden ingezet.
Hoe is de situatie nu?
Om een toekenning te krijgen voor tolkuren in het onderwijs, moet je als dove of slechthorende student aan een aantal voorwaarden voldoen. Een van die voorwaarden is dat je jonger bent dan 30 jaar en recht hebt op studiefinanciering. Studenten ouder dan 30 en met een deeltijdopleiding kunnen dus geen tolk inzetten in het onderwijs. Dit leidt tot kansongelijkheid.
Alleen dove en slechthorende studenten boven de 30 jaar met een Wajong-uitkering én het zogenaamde Levenlanglerenkrediet van DUO, kunnen via UWV toch tolkuren aanvragen.
Rechtszaak
In 2016 spande een 30-jarige dove student een rechtszaak tegen UWV aan. Hij volgde een hbo-studie tot ICT’er om zijn kansen op een nieuwe baan te vergroten, nadat hij zijn baan in de bouw verloor. Het eerste jaar werd zijn tolk gefinancierd vanuit de Wet overige OCW-subsidies (WOOS). Maar hij kreeg geen toekenning voor de rest van de opleiding, omdat hij inmiddels de leeftijd van 30 jaar had bereikt. Hij moest vanaf het tweede studiejaar de tolk zelf betalen. Omdat hij ook zijn studie zelf moest betalen, werd de student in zijn ogen dubbel gediscrimineerd. Helaas verloor hij de rechtszaak.
Wat verandert er?
Als dit wetsvoorstel aangenomen wordt, dan zal de leeftijdsgrens voor het aanvragen van tolkuren voor een erkende onderwijsinstelling komen te vervallen. Dat betekent dat ook studenten boven de 30 jaar onderwijsuren kunnen aanvragen. Hetzelfde geldt wanneer zij geen voltijd- maar een deeltijdstudie volgen. Hiermee krijgen dove en slechthorende studenten betere toegang tot het onderwijs. Een grotere groep studenten komt dan in aanmerking voor de onderwijsuren en dus kunnen meer doven en slechthorenden net als horenden een studie volgen nadat zij 30 jaar zijn geworden.
Doel wetsvoorstel
Volgens het document waarin het wetsvoorstel uitvoerig wordt gepresenteerd, is het doel van dit wetsvoorstel om doven en slechthorenden gelijk te behandelen en in gelijke mate te laten deelnemen aan de maatschappij. Mensen die op latere leeftijd een opleiding volgen, maken op die manier meer kans op een nieuwe baan.
Reageren op het wetsvoorstel
Heb jij een mening over dit wetsvoorstel en wil je een reactie achterlaten op de website van Overheid.nl? Dat kan tot 25 april 2025. Je kan je op die pagina ook aanmelden om op de hoogte te blijven over nieuws rondom dit wetsvoorstel.