Komen we ooit van het taboe op oordoppen af?
‘Oordoppen zijn populairder dan ooit,’ kopten een aantal kranten de afgelopen weken. De verkoop van gehoorbescherming op maat is het laatste half jaar ontzettend gegroeid. Maar betekent dat dat mensen écht vaker oordoppen dragen op feesten? Komen we ooit van het taboe op oordoppen af?
In 2015 stond er op Doof.nl een artikel over oordoppen geen taboe meer bij jongeren. Daarin schreven we dat oordoppen dragen tijdens een muziekevenement steeds normaler werd. Die conclusie kwam door de stijgende verkoopcijfers. Daarnaast voerde de overheid toen een succesvolle campagne ‘I love my ears’ om jongeren meer bewust te maken van gehoorschade door muziek.
Komen we wel vooruit?
Acht jaar later praat Carmen de Jonge, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Audicienbedrijven (NVAB), nog steeds over hetzelfde taboe op gehoorbescherming, dat volgens haar steeds verder doorbroken wordt. Carmen vertelt: ‘De verhalen in de krant van bekende Nederlanders die tinnitus hebben zetten jongeren aan het denken. In ieder geval snappen ze nu dat simpele oordoppen niet voldoende zijn.’
Positief nieuws
Net als in 2015 steeg in 2022 de verkoop van oordoppen. In de afgelopen zes maanden werden er 1,5 keer méér normale oordoppen verkocht als in dezelfde periode in 2019, meldt onderzoeksbureau Nielsen IQ. Dit bureau verzamelt verkoopdata in de Nederlandse markt van gehoorbescherming. Nederland loopt nu internationaal voorop als het gaat om bewustwording rondom de bescherming van oren, stelt Alpine Hearing Protection, een van de grootste fabrikanten ter wereld.
Komt er een periode waarin oordoppen door bijna iedereen gedragen worden in een club of op een festival? Komen we ooit van het taboe op oordoppen af? Wat denk jij?
Meer lezen? Ga naar Hoordetail: branche spreekt van ‘keerpunt in bewustwording’ gehoorbescherming
Lees ook: Oorpauzes en oordopjes: zo bescherm je je gehoor in de club of op een festival
Reacties
Oordoppen zijn prima, maar wat ik nog steeds niet begrijp (of weiger te begrijpen) is waarom het geluid bij festivals of concerten niet gewoon zachter kan.
Dat wordt vaak geweigerd door organisaties of artiesten en ook door (een deel van de) bezoekers. Het miserabel harde geluid, het harde gebonk door je lijf, de ontregeling… het schijnt een deel van de vreugde geworden te zijn. Lijkt me eerder een vreugde omdat het nu eenmaal zo gegroeid is met die concerten dan een echte vreugde. Mogelijk ook ontstaan door verminderde waarneming door toegenomen consumpties van alcohol en drugs.