Koken, kijken, lezen, lachen en eten…
Het is vrijdagavond in de kookschool in Breukelen. Er heerst een gezellige chaos in de keuken. Op het grote gasfornuis pruttelt een Marokkaanse stoofschotel, de keukenmachine zoemt en onder luid gekraak worden pistachenootjes fijn gemaakt. Tussen alle keukengeluiden door hoor je haast niet meer het zachte tikken van de schrijftolk op het toetsenbord.
Afgezien van het gebruikelijke keukengeluid is iedereen opvallend stil en geconcentreerd gerechten aan het maken. De kok schreeuwt hier en daar wat instructies, echter niet alles wordt goed verstaan. Dit is geen gewone kookles, de deelnemers zijn namelijk allemaal (laat)doof of slechthorend. Het zijn de acht gelukkige winnaars die zich hebben opgegeven voor de actie: “Proef eens een schrijftolk!”. Voor alle winnaars is het een eerste kennismaking met schrijftolken.
Omgekeerde soeppan
In het midden van de kookschool staat strategisch een groot scherm en midden op de eettafel staat een beamer op een omgekeerde soeppan. De schrijftolk heeft een laptop met veyboard meegenomen en zorgt ervoor dat iedereen op het scherm kan lezen wat er gezegd wordt. Twee deelnemers zijn iets te enthousiast met de kaneel. <AAAHH> “Haal die mixer eens uit die pan”, “hoort dat zo bruin te zijn?” De kok zegt iets, maar de twee dames kijken hem niet begrijpend aan en richten hun blik op het grote scherm. “Oh, een halve theelepel en niet het hele bakje?” <LACHEN> “Geeft niet, we beginnen gewoon opnieuw.” Hilariteit alom, want ook de andere aanwezigen hebben het debacle dankzij de schrijftolk kunnen volgen.
Ervaringsverhalen
Als de gerechten helemaal gereed zijn kan het tafelen beginnen en komen de ervaringsverhalen los. “Mensen houden wel rekening met je door iets te herhalen als je het niet goed gehoord hebt, maar het is heel vermoeiend om jezelf steeds te moeten concentreren op wat er gezegd wordt.” De schrijftolk vanavond blijkt een uitkomst: “Je kunt alles volgen wat er gezegd wordt, óók helemaal aan de andere kant van de tafel.” Het is leuk dat iedereen dankzij de schrijftolk actief kan deelnemen aan het gesprek, maar het is wel even wennen. “Het is een aparte ervaring om alles terug te lezen wat je zegt.” “De schrijftolk vertaalt echt alles, dus ook elke vloek en zucht.”
Verbeteren communicatie
“Vanavond hebben we gezien dat de tolk kan worden ingezet bij een kookworkshop, maar het kan natuurlijk ook bij andere situaties, meer serieuze zaken. Bijvoorbeeld bij de huisarts, een cursus, een tv-opname of een vergadering, eigenlijk overal waar de communicatie beter zou kunnen.” Dat het inzetten van een tolk door de overheid wordt vergoed is helemaal een verassing voor de deelnemers. Tolknet legt uit dat er drie soorten tolkuren aangevraagd kunnen worden: voor werk-, onderwijs- en privésituaties. Wanneer deze uren eenmaal zijn toegekend kun je ze overal voor gebruiken.
Bron: Tolknet
Reacties